U trendu

Putin: Zbog sankcija razvijamo dugoročne mere za suvereni razvoj Rusije

MOSKVA/KIJEV – Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da će antiruske sankcije Zapada ostati na snazi još dugo i da je zbog toga neophodno razviti mere za suvereni razvoj Rusije na duži rok.

„Naravno, svi razumemo da su sankcije tu da bi ostale na snazi tako da su, uz prioritetne mere za zamenu uvezenih tehnologija i proizvoda, potrebne srednjoročne i dugoročne reforme, usmerene ka strateškim ciljevima suverenog razvoja zemlje“, predožio je Putin na sednici predsedništva Državnog saveta, prenosi TAŠ.

SNABDEVANJE UKRAJINE britanskim granatama sa osiromašenim uranijumom predstavlja veliki eskalacioni korak, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

„Snabdevanja granatama sa osiromašenim uranijumom koje je najavila Velika Britanija su, naravno, najveći eskalacioni iskorak“, rekao je Rjabkov za televizijski kanal Rosija-24.

MINISTARSTVO ODBRANE SAD objavilo je danas da je spreman novi paket bezbednosne pomoći Ukrajini vredan 2,6 milijardi dolara.

U paketu će se naći oprema iz vojnih zaliha Pentagona u vrednosti do 500 miliona dolara koja će predata Ukrajini po naređenju američkog predsednika Džpzefa Bajdena, kao i vojna oprema i naoružanje u vrednosti od 2,1 milijardu dolara nabavljenih od namenske industrije korišćenjem sredstava Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajine (USAI), prenosi Kijev Indipendent.

RUSIJA će morati da preduzme kontramere u vezi sa pristupanjem Finske u NATO, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Kremlj smatra da je ovo još jedna eskalacija i da širenje NATO predstavlja pretnju našoj bezbednosti i interesima Ruske Federacije. Preduzećemo kontramere kako bismo osigurali sopstvenu bezbednost i taktički i strateški“, upozorio je Peskov, istakavši da će Rusija odgovoriti onako kako smatra da treba, preneo je TAŠ.

RUSKIM raketnim napadima na ukrajinske vojne objekte poremećena je proizvodnja određenih vrsta oružja, kao i snabdevanje ukrajinskih trupa municijom i gorivom, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Prema njegovim rečima u Ukrajini je od početka ove godine uništeno 59 haubica M-777, 13 samohodnih topova Paladin, 14 lansera Hajmars američke proizvodnje, kao i 30 samohodnih topova iz Poljske, Nemačke, Francuske i Češke, prenosi TAŠ.

U PROTEKLA 24 SATA ruske snage su u oblasti Kupjanska eliminisale više od 30 ukrajinskih vojnika, a u borbenim dejstvima u južnim oblastima Donjecka i Zaporožja iz stroja je izbačeno 70 ukrajinskih vojnika i haubica D-20, izkjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Prema njegovim rečima, ruske snage „zbrisale su skladište raketno-artiljerijskog naoružanja i tri skladišta artiljerijske municije ukrajinske vojske, rekao je Konašenkov, prenosi TAŠ.

„Pored toga, u protekla 24 sata ruska operativno-taktička ratna avijacija, raketne trupe i artiljerija gađale su 83 ukrajinske artiljerijske jedinice na njihovim vatrenim položajima. U tim dejstvima izvedenim u u 96 oblasti, elimisano su i ukrajinsko vojno ljudstvo i tehnika“, rekao je portparol.

SAVET ZA LJUDSKA PRAVA Ujedinjenih nacija danas je izglasao produženje mandata Nezavisnoj međunarodnoj istražnoj komisiji za Ukrajinu koja istražuje moguće ratne zločine koje je počinila Rusija tokom rata u Ukrajini.

Za produženje mandata Komisiji na godinu dana glasalo je 28 zemalja, dok ih je 17 bilo uzdržano, a dve su glasale protiv, preneo je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar