U trendu

Putinova „peta kolona“ ruši EU Merkelove i Makrona?

BEOGRAD – Uoči izbora za Evropski parlament, sve oči uprte su ne u Brisel već u Moskvu i nameće se pitanje da li će Putin uspeti da „razbije jaku Evropu Merkelove i Makrona“.

Prema pisanju hrvatskog portala Euroaktiv, još pre desetak dana za ruskog predsednika sve je bilo bezbrižno i činilo se da će on, iako ne učestvuje na tim izborima, iz njih izvući najveću korist, prenosi B92.

Naime, već duže vreme ultradesničarske stranke u Evropi, koje mnogi nazivaju Putinovom ‘petom kolonom’, jačaju, a po anketama prediviđa im se i treće mesto na predstojećim izborima za EP.

Radi se o ultradesničarskim strankama u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Mađarskoj, odnosno, radi se o strankama čiji su lideri Marin le Pen, Mateo Salvini, Viktor Orban, sa kojma, prema pisanju sajta, Moskva već dugo koketira, finansira njihovu delatnost i medijski ih podržava.

Kako se navodi, upravo te stranke istupaju protiv sankcija Rusiji zbog Ukrajine, a mnogi njihovi predstavnici posetili su Krim dajući time legitimitet ruskoj aneksiji tog ukrajinskog poluostrva, dok su u parlamentu EU osnivali frakcije „prijatelja Rusije“.

Pošto je Rusija u izolaciji, navodi se dalje u tekstu, odgovaraju joj problemi i raskoli unutar EU, pa je Moskva našla „saveznike“ upravo u tim suverenističkim ultradesnim strankama.

Kako sajt ocenjuje Putin nije ni škrt -poznato je da je finansirao i Marine le Pen, a usluge njegovog oligarha Konstantina Malofejeva koriste i drugi- finansirana su putovanja i boravak i članova nemačke partije AfD, donedavnog austrijskog vicekancelara Hajnca-Kristijana Štrahea i predstavnika Salvijineve Lige po Rusiji.

Kremlj sigurno neće propustiti da one koji im se sami nude ne iskoristi u podrivanju vizije jake Evrope Merkelove i Makrona, koja bi čak preuzela i primat od SAD kao predvodnika „slobodnog sveta“, navodi portal.

Međutim, Putinov plan mogu pokvariti dve stvari: Jedna je skandal i pad austrijske vlade u kojoj je bio i Štrahe, a druga opasnost je što bi ovi izbori mogli biti i kulminacija „sukoba na desnici“, jer u odnosu prema Putinu nisu svi ultarkonzervativci isti.

To je, zaključuje portal, velika smetnja njihovoj saradnji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.