U trendu

Putinova radna grupa odredila 22. april za glasanje o ustavnim amandmanima

Radna grupa kojom predsedava ruski predsednik Vladimir Putin odredila je 22. april za glasanje o amandmanima na Ustav koje mnogi vide kao deo Putinovih napora da porduži svoju vlast.

Taj datum se podudara sa 150. godišnjicom rodjenja Vladimira Iljiča Lenjina, prvog vodje Sovjetskog Saveza. Ni članovi radne grupe ni Putin nisu komentarisali da li je podudaranje tih datuma namerno ili slučajno.

U obraćanju na današnjem sastanku Putin je pozdravio predložene amandmane i naglasio poštovanje ruske istorije od vremena careva do Sovjetskog Saveza.

Putin, koji je, sa više od 20 godina na čelu države, najdugovečniji ruski vodja još od sovjetskog diktatora Josifa Staljina, u prošlosti je izrazio žaljenje zbog raspada Sovjestskog saveza smatrajući to najvećom geopolitičkom katastrofom 20. veka.

Kada je Putin predložio izmene Ustava prošlog meseca mnogi su to videli kao deo njegovih napora da ostane na vlasti kada mu istekne sadašnji predsednički mandat 2024. Medjutim, nacrt izmena ne ukazuje kako bi on ostvario taj cilj i nejasno je zašto sada radi na tome da se promeni ustav, navodi AP.

Na današnjem sastanku nisu rasvetljeni razlozi te velike ustavne reforme.

Putin je rekao, kada je predložio promene ustava u obraćanju naciji 15. januara, da je njihov cilj da pojačaju ovlašćenja parlamenta i osnaže demokratiju. Medjutim, prema predlozima, zadržavaju se, pa i jačaju predsednička ovlašćenja, što je Putin opisao kao neophodno za zemlju.

Neki su nagovestili da bi Putin, koji je služio dva uzastopna predsednička mandata, 2000-2008 i sada druga dva, može da iskoristi ustavnu reformu da bi pokrenuo novo odbrojavanje mandata. Njegovo okruženje je to, medjutim, odbacilo kao pravno neutemeljeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.