U trendu

PzP traži istragu o vezi bivše vlasti i Srebrenice

PODGORICA – Pokret za promjene, članica vladajućeg DF-a predao je Skupštini Predlog odluke o otvaranju parlaramentarne istrage i formiranja anketnog odbora kako bi se prikupile informacije i činjenice o vezi crnogorskih vlasti i njihovoj logističkoj podršci vojsci Republike Srpske tokom ratnih dešavanja 1994. i 1995 u operacijama oko Srebrenice.

Predlog odluke podrazumeva pribavljanje informacija i činjenica o postupanjima koja se odnose na rad državnih organa u vezi sa snabdevanjem gorivom, municijom i drugoj materijalno-tehničkoj, vojnoj i logističkoj podršci Vojsci Republike Srpske u operacijama oko Srebrenice, u vremenu od avgusta 1994. do novembra 1995. godine, za vreme sankcija koje je tadašnja SRJ uvela Republici Srpskoj.

Kako ističu u PzP, Predlog je upućen svim poslaničkim klubovima parlamentarne većine o otvaranju parlamentarne istrage i anketnog odbora u vezi sa dešavanjima u Srebrnici.

“Imajući u vidu da je prethodni režim u Crnoj Gori, 90-ih godina bio sastavni deo ratno agresivne politike SRJ i imao direktno učešće i odgovornost za slučajeve u kojima su masovno kršena osnovna ljudska prava i medunarodne konvencije i gde postoje dokumentovane optužbe svedoka da se radilo o ratnim zlocinima ili zlocinima protiv čovecnosti, a u odredenim slucajevima i osudujuće presude medunarodnog suda za ratne zlocine u Hagu, cenimo da je u javnom interesu prikupiti saznanja i czinjenice o dešavanjima u periodu od avgusta 1994. do novembra 1995. koja su povezana sa masakrom i ratnim zlocinom u Srebrenici”, navodi se u obrazloženju Predloga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.