U trendu

Rabin napustio Rusiju posle pritiska da podrži rat

NJUJORK – Glavni moskovski rabin Pinhas Goldšmit napustio je Rusiju nakon što je na njega vršen pritisak da podrži njene vojne akcije u Ukrajini, navodi Rojters, pozivajući se na izjavu člana rabinove porodice Avital Čižik-Goldšmit.

„Konačno mogu da kažem da su moji svekar i svekrva, glavni rabin Moskve Pinhas Rabbi i Dara Goldšmit, bili pod pritiskom vlasti da podrže „specijalnu operaciju“ u Ukrajini – i odbili su“, tvitovala je Avital Čižik-Goldšmit, prenosi Rojters.

Pinhas Goldšmit, rođen u Švajcarskoj, služio je kao glavni rabin Moskve od 1993. godine, a bio je i na čelu velike evropske rabinske organizacije.

Čižik-Goldšmit, novinarka iz Njujorka, izjavila je Rojtersu da je Goldšmit odleteo u Mađarsku dve nedelje nakon početka sukoba 24. februara ove godine i da je prikupljao novac za izbeglice u istočnoj Evropi pre nego što je nastavio put u Izrael.

Glavni ruski rabin Berel Lazar pozvao je 2. marta ove godine učesnike u sukobu da „ućutkaju oružje i zaustave bombe“, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.