U trendu

Racije po Francuskoj i Belgiji, otrkiveno oružje i eksploziv, pet osoba uhapšeno

Pet osoba je uhapšeno u racijama izvedenim protekle noći u Francuskoj i Belgiji u vezi sa bajkerskim klubom „Kamikaze rajders“, a tokom pretraga je pronađeno i sakriveno oružje, saopštili su danas zvaničnici i neimenovani izvori.

U briselskoj četvrti Anderleht uhapšene su četiri osobe i pronađeno oružje koje je bilo sakriveno u garaži, saopštilo je belgijsko federalno tužilaštvo, prenosi AFP.

Kako navodi Rojters, policija je pronašla „kalašnjikove“, pancire i municiju tokom pretraga u dve garaže i četiri kuće u okrugu Anderleht, prenosi belgijski RTBF.

U međuvremenu, na severu Francuske je u zajedničkoj francusko-belgijskoj operaciji uhapšen muškarac pod sumnjom da je povezan sa grupom „Kamikaze rajders“, koja je bila umešana u terorističke prestupe u Belgiji.

U saopštenju o najnovijim racijama, belgijsko tužilaštvo je navelo da je „različito oružje“ pronađeno tokom pretrage jedne kuće i da su četiri osobe „uhapšene i podvrgnute ispitivanju“.

Izvor blizak istrazi kaže da su istražitelji pronašli najmanje dva „kalašnjikova“, dok belgijski mediji navode da je u Anderlehtu, gde živi veliki broj imigranata, nađen i eksploziv.

Portparol tužilaštva je, u odvojenom saopštenju, rekao da su racije bile direktno vezane za članove grupe „Kamikaze rajders“, a ne za istragu o napadima u Parizu i Briselu.

U Francuskoj, neimenovani izvor je rekao da je 42-godišnji muškarac uhapšen u pregrađu u severnom gradu Lilu, zbog sumnje da je kovao plan o „nasilnoj akciji“.

Nekoliko članova kluba „Kamikaze rajders“, koji je formiran 2003. i poznat je po testiranju strpljenja policije, osumnjičeno je za povezanost sa osujećenim napadima u Briselu krajem 2015.

Oktobra 2016, dva člana te grupe osuđena su za pripadnost terorističkoj grupi, od kojih jedan na šest godina zatvora, a drugi na tri.

Oni su bili osumnjičeni da su planirali napad sličan onom koji je novembra 2015. izveden u Parizu, kada je ubijeno 130 ljudi.

Četiri meseca kasnije, džihadisti su napali i Brisel, gde su im mete bile aerodrom i metro, pri čemu su ubili 32 osobe, a ranili stotine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.