U trendu

Radev preti pokretanjem svih evropskih mehanizama protiv Severne Makedonije

SOFIJA/SKOPLJE – Predsednik Bugarske Rumen Radov zapretio je danas aktiviranjem svih evropskih mehanizama protiv, kako je naveo, okončanja antibugarske mržnje i histerije u Severnoj Makedoniji.

Radev je to rekao komentarišući predlog svog makedonskog kolege Steve Pendarovskog da vlasti zabrane ulazak jednog broja bugarskih državljana u Severnu Makedoniju, među kojima su i neki evroposlanici, preneo je portal skopske TV Telme.

Pendarovski je posle jučerašnje sednice Saveta za bezbednost da je preporučio da se pojedinim državljanima Bugarske zabrani ulazak u Severnu Makedoniju, a posebno na dan obeležavanja rođenja Goce Delčeva.

Pendarovski je rekao da su sve analize nadležnih bezbednosnih službi pokazale da će 4. februar biti događaj visokog bezbednosnog rizika jer su organizovane strukture u Bugarskoj mobilisane da podrže organizovani dolazak u Skoplje više lica, koja vode antidržavne kampanje prema Severnoj Makedoniji.

Radev je, kaže, očekivao da će institucije u Severnoj Makedoniji dokazati da ne samo da nisu deo antibugarske kampanje, već i da se aktivno bore protiv toga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.