U trendu

Radev tražio da EU bude garant prava Bugara u SM

SKOPLJE – Predsednik Bugarske Rumen Radev zatražio je danas u razgovoru sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom da Evropska unija bude garant prava Bugara i bugarskog nasleđa u Severnoj Makedoniji.

„Odnosi između Bugarske i Severne Makedonije nisu samo istorijski spor, važno je poštovati kriterijume iz Kopenhagena za članstvo u EU, uključujući ljudska prava i nediskriminaciju. „To su neophodni uslovi koje naš jugozapadni sused mora da ispuni pre nego što počne pregovore o članstvu u EU“, rekao je Radev.

Navodi se da je Radev insistirao da Evropska unija bude garant za poštovanje prava makedonskih Bugara.

Radev je, dodaje se, rekao da su potrebni jasni mehanizmi i merljivi kriterijumi za praćenje pregovaračkog procesa, što će dovesti do održivosti ispunjavanja kriterijuma za članstvo Severne Makedonije.

„Bugarski predsednik je takođe istakao važnost očuvanja bugarskog kulturnog i istorijskog nasleđa u Republici Severna Makedonija“, saopštio je kabinet Radev nakon razgovora bugarskog predsednika i Šolca u „četiri oka“, preneo je skopski portal MKD.

Rumen Radev i Olaf Šolc takođe su razmenili mišljenja o pitanjima unutar EU, uključujući diversifikaciju snabdevanja energentima, jačanje bezbednosti Evrope u kontekstu rata u Ukrajini i evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar