U trendu

Radman: Preglasavanje Hrvata šteti odnosima HR i BiH

ZAGREB – Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman komentarisao je rezultate Opštih izbora u BiH i poručio da će ponovni izbor Željka Komšića u Predsedništvo BiH ostati veliki teret i jedna mrlja u odnosima dveju država.

Prema trenutnim podacima CIK BiH Komšić je ponovo ispred kandidatkinje za hrvatskog člana Predsedništva BiH Borjane Krišto.

Uprkos tome, Grlić Radman kaže da je ovo istorijska pobeda hrvatskog naroda u BiH.

„Važno je istaći da bez obzira na ukupnu mobilizaciju hrvatskog glasačkog tela i ovoga puta su ovi izbori doneli određene promene, posebno za predstavnike bošnjačkog naroda“, rekao je ministar.

On je izrazio nezadovoljstvo preglasavanjem Hrvata.

„To šteti odnosima u BiH. Već četvrti put po redu je Komšić izabran glasovima bošnjačkoga naroda a vodi se kao hrvatski član Predsedništva, to će i dalje ostati veliki teret i jedna mrlja u našim odnosima“, precizirao je Grlić Radman.

On je optužio predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da je svojim izjavama doprineo, kako kaže, radikalizaciji političke scene u BiH.

Dodao je da se hrvatska vlada ogradila od Milanovićevih izjava, ali je, kazao je, činjenica da je Komšić dobio nekoliko desetina hiljada glasova upravo zahvaljujući toj predsednikovoj retorici.

„Nadamo se da će Hrvati nakon ovih izbora uspeti zajedno da dogovore novu vladu (u FBiH). ključno je da svi politički akteri u BiH nastave da razgovaraju da bi obezbedili dalju ravnopravnost tri konstitutivna naroda (Bošnjaka, Srba i Hrvata)“, rekao je Grlić Radman.

Smatra važnim da su druge zemlje podržale odluku visokog predstavnika, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo i istakao da je hrvatska vlada mesecima radila na tome da se Izborni zakon BiH promeni.

„Predsednik Milanović nam je otežao tako što je uslovljavao rešenje Izbornog zakona činjenicom da je zaustavio primanje Švedske i Finske u NATO savez“, rekao je šef hrvatske diplomatije i dodao da je dobro podsetiti kada neko drugi prisvaja zasluge koje mu ne pripadaju.

Šmitovu nametnutu odluku je ocenio kao veliki korak napred.

„Hrvati nisu gurnuti u političku ropotarnicu. Bez HDZ ne može biti formirana vlast (u FBiH). Broj poslanika je povećan na 23, vremenski rokovi su drugačije određeni, to je već garancija njihovog opstanka u BiH“, rekao je ministar.

Grlić Radman je ponovio da Komšić nije legitimni predstavnik hrvatskoga naroda u BiH i podsetio da tokom protekle četiri godine nijednom nije boravio u nekom mestu, gde je većinsko hrvatsko stanovništvo.

„Da li je to ljudski“, upitao je i odgovorio da nije i da je to prevara, i laž.

To, istakao je, ne može biti dugoročno isplativo rešenje, jer Komšić je izolovan i u tom pogledu za nas predstavlja nikakav faktor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar