U trendu

Radman u Moskvi: HR očekuje rekordan broj ruskih turista

MOSKVA/ZAGREB – Hrvatska se ove godine nada rekordnom broju ruskih turista, a prošle je zabeležena najveća robna razmena u poslednjih nekoliko godina, rečeno je u ponedeljak na početku posete hrvatskog ministra spoljnih i evropskih poslova Gordana Grlića Radmana Moskvi.

Šef hrvatske diplomatije boravi u Moskvi u uzvratnoj poseti, gde će se, prema najavama, sastati sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, koji je u decembru 2020. boravio u Zagrebu. Grlić Radman se jutros sastao sa predstavnicima hrvatskih firmi, članicama hrvatsko-ruskog Poslovnog kluba.

„To što poseta počinje ovim segmentom jasno pokazuje šta ekonomija znači za hrvatsko-ruske odnose”, rekao je ambasador Hrvatske u Moskvi Tomislav Car na sednici na kojoj su učestvovali predstavnici Hrvatske privredne komore i Hrvatske turističke zajednice i desetak hrvatskih i ruskih firmi.

Grlić Radman je tom prilikom rekao da je 2020. godine izvoz iz Hrvatske u Rusiju povećan za 16,2 posto u odnosu na 2019. godinu i iznosio je 201,7 milion dolara.

Za prošlu godinu očekuje se dodatan rast od otprilike 25 posto u odnosu na prethodnu.

Hrvatska s Rusijom beleži trgovinski deficit „koji je neizbežan sa zemljom bogatom energentima kao što je Rusija, ne samo za nas, nego i za gotovo sve države sveta”, kazao je hrvatski šef diplomatije.

Izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatsku prošle godine posetilo čak 145.000 ruskih turista koji su ostvarili 800.000 noćenja, prenela je Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.