U trendu

Radnja u Nešvilu reklamirala žutu zvezdu, simbol nacizma

TENESI – Prodavnica kapa u Nešvilu, u američkoj državi Tenesi, našla se na udaru osuda i protesta nakon što je reklamirala antivakserski prišivač u obliku žute zvezde, poput one koje su nosili Jevreji u nacističkoj Nemačkoj.

Prodavnica Hetvrks objavila je na Instagramu da prodaje prišivač za pet dolara, ali je ubrzo obrisala reklamu, preneo je danas BBC.

Prodavnicu su kritikovali demonstranti ispred radnje, ali i na društvenim mrežama, šaljući parole „bez nacizma u Nešvilu“.

Lokalni rabin je rekao da je zvezda uvreda za Jevreje koji su stradali pod nacistima.

„Koristeći žutu zvezdu, ili bilo koju asocijaciju na holokaust u bilo koje svrhe, sramota je – šest miliona Jevreja je sistematski ubijeno u holokaustu“, kazao je rabin Lori Rajs za nešvilsku TV stanicu WSMV.

U naknadnoj objavi na Instagramu, prodavnica se izvinila za „bezosećajnost“.

„Nije nam bila namera da obezvredimo Davidovu zvezdu ili da omalovažimo ono što se desilo milionima ljudi“, piše u komentaru prodavnice.

Šestokraka Davidova zvezda je simbol judaizma, ali su je nacisti pretvorili u žutu Davidovu zvezdu, koji su morali da nose Jevreji na svim teritorijama koje su nacisti okupirali, čime su bili dehumanizovani i označeni.

Svako ko je bio Jevrejin, a nije nosio žutu zvezdu, suočavao se sa finansijskim sankcijama, zatvorom ili smrtnom kaznom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.