U trendu

Radusinović traži od Abazovića da zaustavi Krivokapića

PODGORICA – Predsednik Crkvene opštine Cetinje i član Patrijaršijskog upravnog odbora Srpske pravoslavne crkve Rajko Radusinović zatražio je od vlade i premijera Dritana Abazovića da stane na put drastičnom kršenju Ustava Crne Gore i zloupotrebi državnih funkcija koje čini novi šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić.

Radusinović je to saopštio reagujući na nedavni susret Krivokapića sa ukrajinskim i makedonskim kolegom Dmitrom Kulebom i Bujarom Osmanijem u Berlinu razgovarao, između ostalog, i o autokefalnosti tzv. Crnogorske pravoslavne crkve.

„Nakon nekoliko godina pauze i ostvarene penzije, u glavne društvene tokove, i to na ministarsko mesto, vratio se gospodin Ranko Krivokapić. Opet je dobio šansu da, suprotno većinskoj volji građana države koju predstavlja, sa visoke državne adrese deli lekcije o ustrojstvu pravoslavne crkve. Ovoga puta se nije zaustavio samo na Crnoj Gori, već je svoje interesovanje proširio i na druge prostore na kojima se crkva suočava sa izazovima raskola i podela u društvu“, naveo je Radusinović.

Izgleda, ističe, da je ministar Krivokapić, iako ateista u mirovini, i dalje nemiran po pitanju crkve, iako su vernici – građani Crne Gore, ovih dana, ali i svih godina otkad se on bavi politikom, pokušali da ga smire i umire.

„To su činili javno, jasno, dostojanstveno, tiho, ali je to ipak čitav svet čuo i video. Time smo svima pa i novopostavljenom ministru pokazali da ogromna većina pravoslavnog stanovništva ove zemlje, a, usuđujem se reći, gotovo svi oni koji žive svoju pravoslavnu veru, ne žele nikakvu, ni ‘skoru’ ni docniju, ‘obnovu pravoslavne crkve Crne Gore’, koju on priziva sa dvojicom stranih ministara spoljnih poslova, saopštio je juče Radusinović.

Radusinović dodaje da od ministra Krivokapića očekuje da svojim ponašanjem ne narušava funkcionalnu odvojenost crkve i države.

„Ni on lično, niti njegova partija, niti vlada u kojoj bi trebalo da služi narodu, nemaju nikakve nadležnosti u pogledu ustrojstva Crkve. Svoje lične naklonosti i gledišta neka ostavi za privatne razgovore, ne pretvarajući ih u državnu politiku prema crkvi, kao što je, na štetu građana Crne Gore, činio i kad je bio na drugim dužnostima“, zaključio je Radusinović.

Podsetio je na saopštenje iz Krivokapićevog ministarstva u kojem se napominje kako je jedan od tih ministara ovakav poduhvat „obnove“ postavio kao „temeljno pitanje odbrane nezavisnosti države“.

„Da nije situacija tragična u toj zemlji, ovakva tvrdnja bi zaista bila smešna, jer ‘obnova crkve’ u toj zemlji, ne da nije doprinela društvenoj koheziji, nego je dodatno produbila unutrašnje konflikte“, naveo je Radusinović.

Istakao je, da drugi razgovor u kojem je ministar Krivokapić imao za temu crkvu, takođe nosi svoje kontroverze.

„U njemu je crnogorski ministar sa svojim drugim kolegom, kako se tvrdi, izrazio zajedničku želju za ‘obnovom’…Izuzetno je neobično i, slobodan sam reći, neprimjreno, da ministar Krivokapić i njegov kolega, jedan ateista, a drugi, sudeći po imenu, musliman – obojica, dakle, van zajednice sa pravoslavnom crkvom, donose bilo kakve zvanične zaključke na temu crkvenog ustrojstva u Crnoj Gori“, istakao je Radusinović.

Poručio je da Crna Gora ima svoju pravoslavnu crkvu već osam vekova, od, kako ističe, onih dana kad je Sveti Sava dobio autokefalnost za Žičku arhiepiskopiju koja je imala jurisdikciju na celokupnoj teritoriji današnje Crne Gore u svojim episkopijama. Direktne naslednice tih episkopija Žičke arhiepiskopije (docnije Pećke patrijaršije, a danas Srpske pravoslavne crkve) su Mitropolija crnogorsko-primorska i eparhije: budimljansko-nikšićka, mileševska i zahumsko-hercegovačka.

Dodao je da je ovakav odnos ministra Krivokapića, u suprotnosti sa porukama koje je, sasvim nedavno u manastiru Ostrogu, premijer Dritan Abazović uputio tokom i nakon razgovora sa patrijarhom Porfirijem i mitropolitom Joanikijem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.