U trendu

Radžapaksa poslao pismo ostavke predsedniku parlamenta

KOLOMBO – Predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa poslao je danas predsedavajućem parlamenta te zemlje pismo u kojem je podneo ostavku na funkciju, javlja Rojters pozivajući se na neimenovani izvor.

Kako je naveo izvor, za sada nije jasno da li će pismo, koje je poslato ubrzo nakon što je Radžapaksa stigao u Singapur, biti prihvaćeno u ovom obliku.

Radžapaksa, koji je juče pobegao na Maldive usred masovnih protesta zbog ekonomske krize u Šri Lanci, sleteo je danas u Singapur, a kako su rekli zvaničnici Maldiva za AP, on će kasnije otići za Džefu u Sadijskoj Arabiji.

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge proglasio je juče vanredno stanje celoj zemlji i policijski čas u pojedinim delovima, nakon bekstva Radžapakse.

Država od 22 miliona ljudi bori se sa ozbiljnom nestašicom deviza koja je ograničila osnovni uvoz goriva, hrane i lekova, što je gurnulo zemlju u najgoru ekonomsku krizu od sticanja nezavisnosti 1948. godine.

Mnogi za to okrivljuju predsednika Radžapaksu, a uglavnom mirni protesti traju od marta.

Nezadovoljstvo se pogoršalo poslednjih nedelja nakon zatvaranja škola i racionalizacije potrošnje goriva, a inflacija u junu je dostigla skoro 55 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar