Rahoj obezbedio podršku dela opozicije

Premijer Španije Marijano Rahoj izjavio je danas da je spreman da zatraži podršku u parlamentu za formiranje nove vlade, pošto je postigao dogovor sa liderom partije Sjudadanos (Gradjani) Albertom Riverom.

Rahoj je rekao da će obavestiti predsednicu parlamenta Anu Pastor da je spreman za glasanje o poverenju.

Lider Sjudadanosa najavio je da će podržati formiranje nove vlade na čelu sa Rahojem, što bi moglo da okončati višemesečnu političku krizu u Španiji.

Medjutim, aktuelnom španskom premijeru nije dovoljna podrška Sjudadanosa za glasanje o vladi. On mora da obezbedi da još neki od poslanika drugih opozicionih partija glasaju za ili budu uzdržani.

Rahoj je opisao razgovore sa Albertom Rivijerom kao „odlučan korak“ za okončanje političke blokade i izbegavanje trećih izbora u Španiji za manje od godinu dana.

On je prihvatio paket od šest uslova kojima je Sjudadanos uslovljavao pregovore, medju njima su reforma izbornog zakona i druge ekonomske reforme.

Rahoj nije uspeo da pridobije dovoljno birača na izborima u decembru, ostavljajući svoju konzervativnu partiju da zavisi od formiranja saveza s levičarskim rivalima.

Na ponovljenim izborima u junu Narodna partija osvojila je 137 poslaničkih mandata, 39 mandata manje od potrebne većine.

Rahoju je potrebna većina u parlamentu ili ubedljivija pobeda na narednim izborima kako bi mogao da sastavi vladu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.