U trendu

Rahoj: Pravna država će vratiti legalnost u Kataloniji

 Pravna država će vratiti legalnost u Kataloniji – napisao je španski premijer Mariano Rahoj danas na Tviteru neposredno pošto je katalonski parlament proglasio nezavisnost te španske oblasti.

Rahoj je pozvao sve gradjane Španije da „ostanu mirni“ u poruci potpisanoj njegovim inicijalima. 

Rahoj je poslao ovu poruku u trenutku kada Senat španskog parlamenta raspravlja stavljanje Katalonije pod svoju upravu i smenjivanje vodja koji su za nezavisnost.

Poslanici u katalonskom parlamentu proglasili su danas nezavisnot tog regiona od Španije, javio je Frans pres.

Parlament Katalonije je usvojio rezoluciju kojom se taj region proglašava „nezavisnom državom u formi republike“ posle čega je intonirana himna nezavisne oblasti. 

Desetine opozicionih poslanika prethodno su napustile skupštinsku salu, a medju njima su bili i zastupnici Narodne partije španskog premijera Marijana Rahoja, koji su pre izlaska ostavili na svojim mestima španske i katalonske zastave, navodi Asošiejted pres.

Iz sale su izašli i poslanici opozicione Socijalističke partije i Partije gradjana koji su ranije najavili da će bojotovati glasanje o predlogu za uspostavljanje nezavisne katalonske republike. Taj predlog su potpisali poslanici vladajuće većine u Kataloniji, zagovornici njene secesije od Španije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.