U trendu

Raisi naredio da se što pre reše slučajevi trovanja učenica

TEHERAN – Predsednik Irana Ebrahim Raisi danas je izdao naređenje da se što pre reše slučajevi trovanja učenica širom zemlje, naglašavajući da je nova neprijateljska zavera „nehuman zločin“.

Govoreći na današnjem sastanku državnog vrha, iranski predsednik se osvrnuo na izveštaj ministra obaveštajnih službi i istraživanja o trovanju broja učenika u različitim iranskim gradovima, prenela je IRNA.

„Ovo je nova zavera neprijatelja usmerena da zastraši učenike, našu dragu decu, kao i njihove roditelje, i to je vrlo nehuman zločin“, poručio je Raisi.

On je naglasio da je potrebno isterati stvari do kraja i objavljivati vesti tačno i na vreme, a potom je i poručio nadležnim ustanovama da umanje brigu ljudi u zemlji.

„Ovaj potez je samo još jedan u nizu neprijateljskih zavera uperenih ka kreiranju tenzija u iranskom društvu, uznemiravanju javnog mnjenja i zastrašivanju mladih u našoj zemlji. To se mora otkriti i sa time se mora ozbiljno pozabaviti“, dodao je Raisi.

Slučajevi masovnog trovanja učenica u školama u Iranu od 30. novembra 2022. godine sve više privlače pažnju javnosti.

Više od hiljadu učenica otrovano je u proteklih 100 dana u nekoliko iranskih pokrajina.

Poslednji slučaj zabeležen je u gradu Orumijehu, gde je nekoliko stotina učenica otrovano u internatu, navedeno je u izveštaju agencije IRNA, koji je danas prenela Anadolija.

Kako navodi iranska novinska agencija, mnoge učenice od njih 450, koliko ih boravi u domu, otrovane su gasom čiji sadržaj još nije utvrđen.

Ukupno 29 učenica je zadržano na lečenju u različitim bolnicama u gradu, dok su ostale na kućnom lečenju.

Teheranski javni tužilac Ali Salehi objavio je u četvrtak formiranje posebnog odeljenja za praćenje ovog slučaja, upozoravajući da će se počinioci suočiti sa strogim kaznama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.