U trendu

Raisi: Nova era je era multipolarnosti

TEHERAN – Razvoj saradnje između Irana, Kine, Rusije i članica Šangajske organizacije za saradnju (S SOS) može dovesti do pojave nove sile u multipolarnom svetu u nastajanju, izjavio je iranski predsednik Ibrahim Raisi u intervjuu kineskoj televiziji CGTN.

„Nova era je era multipolarnosti i formiranja kompleksa iz kojih nastaje nova snaga, a saradnja Irana sa Rusijom, Kinom, ŠOS, Evroazijskim ekonomskim savezom i Organizacijom za ekonomsku saradnju mogu stvoriti nove izvore moći“, prenela je kineska TV Raisijevu izjavu.

Prema rečima iranskog predsednika, nova sila, koja će nastati kao rezultat veza Teherana, Moskve i Pekinga, suprotstaviće se unipolarnom svetskom poretku predvođenom zapadnim zemljama, preneo je Sputnjik.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa šefovima obaveštajnih službi država-članica Zajednice Nezavisnih Država izjavio „da je u toku formiranje pravednijeg sveta“.

On je istakao da se unipolarna hegemonija neumoljivo ruši i da je to objektivna realnost sa kojom Zapad kategorično ne želi da se pomiri.

Početkom ove godine, u Moskvi su održani pregovori predsednika Putina i Raisija, i tom prilikom je iranski predsednik izjavio da Teheran želi sveobuhvatne i stabilne odnose sa Moskvom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar