U trendu

Raisi: SAD što pre da napuste Siriju i taj deo B. Istoka

TEHERAN – Američke trupe moraju da napuste Siriju i taj deo Bliskog istoka što je pre moguće, poručio je danas predsednik Irana Ebrahim Raisi na početku trilateralnog samita sa predsednicima Rusije Vladimirom Putinom i Turske Tajipom Erdoganom, posvećenog rešenju krize u Siriji.

„Neophodno je da američke snage što pre napuste region, uključujući Siriju“, rekao je Raisi i ocenio da je nelegalno prisustvo američkih snaga faktor destabilizacije u regionu, prenose RIA Novosti.

Iranski predsednik je optužio SAD za krađu resursa iz Sirije, uključujući i naftu, a takođe je osudio izraelske napade na teritoriju Sirije.

On je ocenio da „sirijska kriza nema vojno rešenje“ i izrazio uverenje da je neophodno održati i dalje razvijati format Asatane koji se, kako je naveo, „pokazao kao delotvoran“.

„Posle skoro 11 godina od početka rata u Siriji, Iran je i dalje uveren da je jedini način da se kriza u Siriji reši politički. Vojni koraci ne samo da nisu izlaz, već će dovesti i do pogoršanja situacije“, upozorio je Raisi.

Predsednik Irana je poručio da bi o sudbini Sirije trebalo da odlučuje sirijski narod, bez uplitanja stranog faktora, uz snažno prisustvo sirjske armije koja bi čuvala integitet zemlje.

Format Astane je platforma formirana nakon niza sastanaka pripadnika različitih organizacija sirijske opozicije u Astani, kako se nekada zvala kazahstanska prestonica Nur Sultan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar