Rama: Gutereš da objasni zašto koristi naziv „sporazum Beograda i Prištine“

TIRANA – Premijer Albanije Edi Rama zatražio je od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da objasni zašto je sporazum o putu normalizacije odnosa nazvao sporazumom između Beograda i Prištine.

Rama je na Tviteru izneo tvrdnju da je zvaničan naziv tog dokumenta „Sporazum o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije“ i ocenio da bi bilo neprihvatljivo ako Gutereš namerno nije upotrebio „pravi naziv“.

„Beograd i Priština?! Ozbiljna greška ili lapsus? Njegov zvanični naziv je ‘Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije’ i bilo bi neprihvatljivo da generalni sekretar namerno nije upotrebio pravi naziv. Molimo vas da odmah date pojašnjenje“, naveo je Rama na Tviteru.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš prethodno je pozdravio, kako je naveo, sporazum Beograda i Prištine „o putu normalizacije odnosa“ i istakao da strane moraju da rade „brzo“ i „u dobroj veri“ da „materijalizuju sve svoje obaveze iz dogovora“.

„Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravlja nedavnu izjavu EU o dogovoru između strana o primeni Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine“, istakao je Farhan Hak, zamenik portparola generalnog sekretara, prenosi Evropa pres.

Gutereš je naveo da će ispunjavanje dogovora doneti dobrobit svima i naglasio da međunarodna organizacija „ostaje posvećena podršci sprovođenju sporazuma koji proizilaze iz dijaloga između Prištine i Beograda, uz posredovanje EU“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.