U trendu

Rama: Merkel podržava balkanski „mini Šengen“

TIRANA – Nemačka kancelarka Angela Merkel podržava balkanski „mini Šengen“ i uverena je da će ovaj proces naići na sve veću podršku, rekao je danas premijer Albanije, Edi Rama, nakon susreta sa kancelarkom.

Rama je za albanski Top Čenel rekao da Merkelova smatra vrlo značajnom ovu inicijativu, kao i činjenicu da su joj se priključile tri države s ciljem da ona bude sveobuhvatna i da se očekuje da joj se pridruže i druge države regiona.

„Ta inicijativa nije ništa drugo nego sprovođenje nečeg što je već dogovoreno tokom Berlinskog procesa, a što kancelarka ohrabruje i veoma je zainteresovana za taj proces“, rekao je Rama.

„Nažalost, u Prištini ne žele to da razumeju i ovu temu pretvaraju u polemiku o tome ko je izdajnik, a ko je patriota“, rekao je Rama i dodao da će taj proces biti nastavljen uz podršku EU, Nemačke i SAD.

Premijer Albanije značajnim je ocenio i Pismo o namerama koje je potpisano o obnavljanju avio-saobraćaja na relaciji Beograd Priština, što je, kako je rekao, postignuto uz snažnu podršku specijalnog izaslanika američkog predsednika, ambasadora SAD u Nemačkoj Ričarda Grenela.

A, tu je još i razgovor o obnavljanju železničkog saobraćaja, koji s prvom pozdravljaju oni koji podržavaju i balkanski „mini Šengen“, kazao je Rama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar