U trendu

Rama: Priština ugrožava spoljnu politiku Albanije

TIRANA – Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas da političari u Prištini, suprostavljanjem zajedničkoj inicijativi za stvaranje balkanskog „mini Šengena“, ugrožavaju spoljnu politiku Albanije zarad svojih unutrašnjih političkih interesa.

Rama je za albansku televiziju Top čenel rekao da je dugo vremena objašnjavao Aljbinu Kurtiju, lideru Samoopredeljenja i kandidatu za premijera privremenih prištinskih institucija, u čemu je značaj procesa „mini Šengena“ i da bi bio veoma iznenađen ako on to ne razume, jer je, kako je dodao, Kurti dovoljno inteligentan.

„Ako se pretvara da razume ili ne razume, to je njegov izbor, ali izgleda da se spoljna politika sa Albanijom koristi za unutrašnju politiku. Ne verujem da je to najbolje, imaćemo vremena da razgovaramo i produbimo diskusije“, rekao je Rama.

Povodom izjave Kurtija o otvaranju granica između Albanije i Kosova, rekao da tako nešto ne može da se učini bez pristanka Srbije.

„Ako Kurti želi da otvori granice, onda se mora složiti sa svim državama“, rekao je Rama.

Albanski premijer je naveo i da ga rukovodstvo u Prištini nije pitalo za mišljenje kada je odlučilo da uvede takse na robu iz Srbije, ali da je on tu odluku iskreno podržao, pre svega kao akciju koja bi trebalo da ima politički, a ne ekonomski rezultat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar