Rasprava Kine i Filipina zbog ostrva u Južnom kineskom moru

Kina je protestovala zbog posete filipinskih vojnih zvaničnika ostrvu u Južnom kineskom moru na koje obe zemlje polažu pravo, a vlada Filipina saopštila je danas da je njena ta teritorija na kojoj su filipinski meštani i vojska prisutni decenijama.

Do javne rasprave došlo je usred otopljavanja odnosa dva suseda započetog posle izbora Rodriga Dutertea za predsednika Filipina prošlog juna. Odnosi su prethodno bili zategnuti zbog dugotrajnih sporova oko teritorija.

Filipinski ministar odbrane Delfin Lorenzana i načelnik Generalštaba Eduardo Ano odleteli su juče na ostrvo Titu (Thitu) da, u pratnji desetina novinara, pregledaju propalu pistu.

Lorenzana je rekao da vlada Filipina planira da poboljša i produži pistu i da izgradi pristanište kako bi se brodovima prenosili materijali za izgradnju.

Filipinska vlada izdvojila je oko 1,6 milijardi pezosa (oko 30 miliona evra) za izgradnju male luke, solarne stanice, fabrike za desalinizaciju vode, improvizovanog smeštaja za vojnike i objekata za turiste na ostrvu Titu.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova izrazio je nezadovoljstvo zbog posete visokih filipinskih zvaničnika ostrvu i rekao da je Kina „ozbiljno zabrinuta i nezadovoljna“ tim posetama, a vlada Filipina odgovorila je da ostrvo pripada zapadnoj filipinskoj provinciji Palavan.

Kina je upozorila avione sa filipinskim zvaničnicima, kada su bili u blizini veštačkog ostrva Subi, da se približavaju kineskoj teritoriji, što su oni ignorisali i odgovorili da preleću iznad svoje teritorije.

Kina celo Južno kinesko more smatra svojim i agresivno pokušava da utvrdi položaj izgradnjom sedam veštačkih ostrva, medju kojima je i ostrvo Subi. Na tri od tih sedam ostrva Kina je izgradila piste, zgrade, kule, radarski sistem, a nedavno i oružane sisteme, na zaprepašćenje susednih vlada i SAD, koje insistiraju na slobodnoj plovidbi u medjunarodnim vodama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.