U trendu

Raste popularnost Donalda Trampa posle izbora

Popularnost Donalda Trampa porasla je za čak 9 odsto od kada je izabran za predsednika SAD, pokazuje nova anketa lista Politiko/Morning konsalt sprovedena među registrovanim biračima.

Četrdeset šest odsto birača ima „veoma povoljno“ ili „donekle povoljno“ mišljenje o novoizabranom predsedniku. Dvanest odsto ima „donekle nepovoljno“, a 24 odsto ima „veoma nepovoljno“ mišljenje o Trampu.

Reč je dramatičnom porastu popularnosti sa 37 na 46 odsto u odnosu na anketu Morning konsalta nepsredno pred izbore, dok je negativno mišljenje o njemu opalo za 15 odsto, sa 61 odsto na 46 procenata.

Porastao je međutim i rejting odlazećeg predsednika Baraka Obame. Pedeset četiri odsto birača odobrava kako Obama radi svoj posao, četiri osto više nego pre izbora.

„Trampov rejting među biračima je dostigao novi rekord od kada je postao predsednik,“ rekao je ko-osnivač i glavni istraživač agencije Morning konsalt Kajl Drop.

On je objasnio da je „ova faza medenog meseca“ između birača i novoizabranih predsednika uobičajena, prenosi Politiko.

Recimo, popularnost Obame je porasla za 20 odsto posle izbora 2008. godine.

Tramp dobija visoke ocene recimo za tranzicioni napor. Prema navedenoj anketi devetnest odsto veruje da je tranzicija sa jedne na drugu administraciju organizovanija nego ranije a 34 odsto smatra da je otprilike ista.

Anketa je sprovedena među 1.885 registrovanih birča od kojih su tridedest tri odsto bili Demokrate, 32 odsto nezavisni a 33 Republikanci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.