U trendu

Raste trgovina narkoticima u istočnoj i jugoistočnoj Aziji

BANGKOK – Trgovina sintetičkim drogama u istočnoj i jugoistočnoj Aziji nastavila je da raste prošle godine, a vlasti su zaplenile više od milijardu tableta metamfetamina, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

Cene metamfetamina ili meta, daleko najkorišćenije droge u regionu, pale su prošle godine iako je broj policijskih akcija u porastu, što ukazuje i na porast ponude, navodi se u izveštaju kancelarije UN za drogu i kriminal (UNODC), prenosi Rojters.

Dok su zaplene kristalizovanog, tečnog i meta u prahu opale 2021. godine, broj konfiskovanih tableta je u porastu, navodi se u izveštaju

Sve u svemu, vlasti u Aziji su zaplenile rekordnih 171,5 tona meta u 2021. godini, u odnosu na 170 tona prethodne godine.

Više od 90 odsto zaplena tableta dogodilo se na Tajlandu, u Laosu, Mjanmaru i Kambodži, gde se koriste i rekreativno, ali i među radno aktivnom populacijom.

„Region doslovno pliva u metamfetaminu i mislim da je krajnje vreme da se pažljivo razmotre mogućnosti za rešavanje ovog problema“, rekao je Džeremi Daglas, regionalni predstavnik UNODC za jugoistočnu Aziju i Pacifik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.