U trendu

Ratni brodovi Rusije, Kine i JAR na pomorskoj vojnoj vežbi u Tihom okeanu

KEJPTAUN – Ratni brodovi južnoafričke, ruske i kineske mornarice raspoređeni su u vodama Indijskog okeana da bi započeli aktivnu fazu zajedničke trilateralne pomorske vežbe pod nazivom „Mosi-2“, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Južne Afrike.
Posade ratnih brodova otpočele su izvođenje elemenata operacija razrađenih tokom pripremne faze vežbi koje su započete 17. februara.

Tokom aktivne faze vežbi, mornari iz Rusije, Južne Afrike i Kine izvešće artiljerijsko gađanje, odbijanje simuliranih vazdušnih napada neprijatelja, sprovođenje mera protiv terorizma i taktičko manevrisanje i pružanje pomoći brodu u nevolji, preneo je TAS S.

Aktivna faza zajedničke trilateralne pomorske vežbe biće završena 27. februara, saopštilo je ministarstvo odbrane u Kejptaunu.
Vežbe se izvode u vodama između lučkog grada Durbana i zaliva Ričards koji se nalaze na međusobnoj udaljenosti od 160 kilometara.

Rusiju u vežbama predstavljaju fregata „Admiral Gorškov“ i morski tanker „Kama“.

Kinu predstavljaju razarač, fregata i pomoćni brod, a Južnu Afriku fregata i dva pomoćna broda.

Prva takva trilateralna pomorska vežba održana je kod južnoafričke jugozapadne obale Atlantika u blizini Kejptauna u novembru 2019. godine, podseća ruska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.