Razgovori o ličnim dokumentima se nastavljaju

Predstavnici Beograda i Prištine saglasili su se u nastavku dijaloga u Briselu o nesmetanom prevozu opasnih mjaterija preko administrativnih prelaza Srbije i Kosova od 25. aprila, dogovor je postignut i o posetama zvaničnika Srbije Kosovu dok će o pitanju ličnih dokumenata razgovor biti nastavljen uz posredovanje EU, saopštila je portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić.

„Kada je reč o prevozu opasnih materija za koje je potreban sertifikat ADR dve strane su postigle dogovor koji obezbedjuje nesmetani prolaz te robe i primenjivaće se od 25. aprila“, navodi se u saopštenju.

Kada je reč o posetama zvaničnika Srbije Kosovu,  prema rečima Maje Kocijančić, „obe strane su potvrdile jasno razumevanje aranžmana za zvanične posete koje će u potpunosti primenjivati, što uključuje omogućavanje poseta i putovanja preko zvaničnih prelaza“. Takodje je, dodaje se  „ponovo je potvrdjeno da će posete zvaničnika biti u cilju poboljšanja duha normalizacije odnosa u kontekstu dijaloga uz posredovanje EU“.

O pitanju ličnih dokumenata „dogovoreno je da se nastavi rasprava na tu temu uz posredovanje EU koja će sazvati radnu grupu sa tim ciljem u skoroj budućnosti“, dodaje se u saopštenju predstavnice EU.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić rekao je jutros za RTS da je u nastavku dijaloga Beograda i Prištine rešeno pitanje ličnih karata, dogovoreno da se od 25. aprila ukine blokada prolaska kamiona koji prevoze opasne materije, kao i da je Brisel ukinuo prištinsku zabranu ulaska za srpske zvaničnike i da je postignut  dogovor o održavanju izbora na Kosovu po istom modelu kao 2014. godine, uz prisustvo OEBS-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.