U trendu

Različita reagovanja u Italiji na rusku vakcinu

RIM – Ugovor o proizvodnji ruske vakcine “Sputnjik V” u Italiji, čini se iznenadio je sve, izuzev stranke desnog centra “Liga”, piše list “Hafington post”.

Vođa stranke Mateo Salvini je još pre desetak dana zvanično zatražio uvoz ruske vakcine, a pre toga je regija Lombardija, gde je uticaj “Lige” veoma jak i raširen, i zvanično zatražila od centralne vlade u Rimu odobrenje za uvoz i korištenje ruske vakcine.

Sve do sada zvanični odgovor uvek je bio negativan.

Predsednik italijansko-ruske privredne komore Vićenco Trani ocenjuje da se radi o “istorijskom dogovoru koji pokazuje dobre odnose između dve zemlje i činjenicu da su italijanski privrednici sposbni da gledaju mimo političkih polemika”.

Predsednik vlade Mario Dragi, i vlasti regije Lombardija su vest ocenili kao “privatni dogovor”, a premijer je tim povodom naglasio “da će se Italija pridržavti dogovora unutar Evropske Unije”.

Iza ovih diplomatskih izjava, proizvodnja ruske vakcine je po svoj prilici potreba da se masovna imunizacija stanovništva, koja kasni u odnosu na prvobitni plan od 1, do 2 meseca, ubrza.

A to za sada nije moguće ako se koriste samo one vakcine koje je Italija naručila putem zajedničkog EU mehanizma.

Naime jednostranim odlukama proizvodzača vakcina koje se sada koriste u Italiji “Fajzer”, “Moderna”, “Astrazeneka” i najnovija “Dzonson&Dzonson”, isporuka dogovorenih količina leka kasni.

Zavanicnici koji su do sada odbijali upotrebu u Italiji ruske vakcine pozivali su se na činjenicu da Evropska agencija za lekove (EMA) još nije odobrila njenu upotrebu u EU.

Još pre neki dan, direktor EMA je ocenio upotrebu “Sputnjika V” , pre nego što to odobri agencija, kao “ruski rulet”, aludirajući na eventuale rizike.

Međutim, ruska vakcina se već koristi u 46 zemalja, uključujući Mađarsku i Slovačku koje su deo EU.

Pored toga, ugledni naučno-istraživački klinički centar “Spalancani” iz Milana je već ranije pozitivno ocenio ruski lek, a pre toga pozitivna recenzija objavljena je u engleskom naučnom casopisu “Lanset”.

Oni koji se protive proizvodnji i upotrebi “Sputnjika V” u Italiji tvrde da se radi o “političkom marketingu koji lično nadgleda ruski predsednik Putin”.

Na sličan način, podseća list, komentarisana je i masovna pomoć koju je Rusija uputila Italiji na vrhuncu prvog talasa pandemije kovida-19, kada su mnoge zemlje koje se deklarišu kao prijatelji, zakasnili za nekoliko meseci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.