U trendu

Razorne posledice požara u brdima kod Marmarisa

IČMELER – Brda u blizini turskog letovališta Marmarisa koja su bile prekrivena gustom zelenom borovom šumom uništena su šumskim požarima koji bukte već dve nedelje.

Snimci dronom iz malog primorskog grada Ičmelera načinjeni pre i posle požara pokazuju posledice razaranja, prenosi Rojters.

Sada ta ista brda formiraju sablasni, sivo-smeđi pejzaž koji je prekriven crnim panjevima.

U poslednje dve nedelje požari su naneli štetu desetinama hiljada hektara šuma u turskim mediteranskim i egejskim provincijama, od kojih je stradalo osmoro ljudi, dok su hiljade ljudi, uključujući i turiste, bili primorani da pobegnu.

Slična razaranja mogla su se videti na snimcima načinjenim dronom u selu Bairu i primorskom letovalištu Turunču, takođe u provinciji Mugla, gde se nalaze i poznati turistički centri Marmaris i Bodrum.

Opština Mugla je saopštila da je spaljeno 55.000 hektara šuma, što je dvostruko više nego što je izgorelo u Turskoj tokom cele prošle godine, te da je evakuisano 36.000 ljudi.

Jaki vetrovi, niska vlažnost i temperature iznad 40 stepeni doprineli su širenju požara, dok je u gašenju učestvovalo 15 aviona, 64 helikoptera i 5.250 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.