U trendu

Reagovanja u svetu na rezultat referenduma u Turskoj

Visoki zvaničnici Nemačke i Austrije uzdržano su reagovali na rezuutat referenduma u Turskoj, gde je većina izašlih građana podržala ustavne promene kojim se daju veća ovlašćenja predsedniku Republike.

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel rekao je da će biti važno „da se zadrži hladna glava“ bez obzira na ishod turskog referenduma o izmeni Ustava kojom se povećava moć predsednika te zemlje. Gabrijel je u kratkoj izjavi rekao da je dobro što je žučna referendumska kampanja završena.

Tokom kampanje je bilo dosta tenzija između vlada Turske i evropskih zemalja, pre svih Nemačke i Holandije, zbog zabrane turskim političarima da učestvuju u tim zemljama na skupovima podrške ustavnim promenama na referendumu. Gabrijel je rekao da će rezultat referenduma, kako se i očekivalo, verovatno biti tesan.

„Kakav god da bude glas turskog naroda na kraju, treba da ostanemo hladne glave i da budemo smireni“, rekao je šef nemačke diplomatije.

U Turskoj je danas održan referendum na kojem je oko 55,3 miliona Turaka odlučivalo o uvođenju predsedničkog sistema u toj zemlji, odnosno davanju znatno veće moći turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu koji bi u tom slučaju ;mogao da ostane na vlasti do 2029. godine.

Šef kabineta nemačke kancelarke Angele Merkel smatra da je tesan rezultat na referendumu u Turskoj pokazao da postoji „živa politička debata“ unutar te zemlje.

„Mislim da je ono što večeras možemo da kažemo to da je rezultat bio tešnji nego što su neki ljudi strahovali“, rekao je Altmajer za ARD televiziju.

Altmajer je dodao da je previše rano da se kaže više, jer brojanje glasova još nije završeno, prenosi AP.

On je dodao da posmatrači izbora tek treba da daju svoje mišljenje o referendumu.

Istaknuti turski novinar Džan Dundar rekao je da ovako tesan rezultat „nije dobar“ za predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i da je „svojevrsna lekcija, koju se nadam da će usvojiti“.

Kurc: Rezultat pokazuje podeljenost turskog društva

Ministar inostranih poslova Austrije i predsedavajući OEBS-u Sebastijan Kurc ocenio je večeras da ishod referenduma u Turskoj pokazuje podeljenost turskog društva.

„Nezavisno od toga kako će biti konačan ishod referenduma, on pokazuje koliko je zemlja podeljena“, napisao je Kurc na tviteru.

Saradnja Turske sa Evropskom unijom, uveren je on, biće još kompleksnija.

Inače, turska dijaspora u Austriji glasala je velikom većinom za promenu Ustava u Turskoj.

Tako je u Beču „za“ glasalo 71,3 odsto Turaka, u Salcburgu 71,2 i Bregencu 65 odsto, pokazuju preliminarni rezultati objavljeni na sajtu izborne komisije.

Katimerini: Turska ulazi u veliki period nestabilnosti

Rezultat današnjeg referenduma o izmeni Ustava Turske „najavljuje veliki period nestabilnosti“, komentariše vodeći grčki list, konzervativni Katimerini.

„Ono što se računa jeste da je predsednik Tajip Redžep Erdogan pobedio i da će moći da vlada pomoću novog, autarkičnog predsedničkog sistema“, navodi večeras atinski list na svom sajtu.

Međutim, piše dalje, „ne mogu se ignorisati mala razlika u glasovima (za i protiv izmene Ustava), prigovori opozicije i poraz koji je Erdogan pretrpeo u velikim gradovima“.

„Već samo pogled na mapu rasporeda glasova jasno pokazuje dve Turske – jednu primorsku, velikih urbanih centara i Kurda, i drugu u kojoj je sva ostala zemlja“.

„Posle referenduma Turska se lako može naći na pragu građanskog rata“, a „za megalomaniju Sultana nema sigurnosnog ventila“, smatra grčki list.

Optimisti se nadaju da Erdoganova tek marginalna prevaga na referendumu „može uticati da on bude umeren i razuman“, ali „nedavna zbivanja bi trebalo da su uverila sve da ga svaki nepovoljan događaj gura u sve autarkičniju vladavinu, a mnogo puta i u paranoju“, piše u komentaru.

„Evropski i američki zvaničnici su hteli njegovu čistu pobedu, ne zato što im je simpatičan, ili što se s njim lako sporazumevaju, nego jer strahuju od destabilizacije Turske, međutim to će, kako sve ukazuje, biti glavni scenario narednih godina“, zaključuje komentator Katimerinija, a prenosi RTS.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.