U trendu

Reakcija Ministarstva zdravja RS na odluku Ustavnog suda BiH

SARAJEVO/BANJALUKA – Ustavni sud BiH proglasio je danas neustavnim Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima i Zakon o dopunama zakona o republičkoj upravi Republike Srpske, a iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske poručuju da bilo kakve odluke ovog suda ne mogu uticati na činjenicu da je oblast zdravstvene zaštite u nadležnosti Srpske.

U saopštenju ovog resora se podseća da je najnovija odluka Ustavnog suda BiH doneta po ranijem zahtevu bivšeg bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića.

Podsećaju takođe da su institucije Republike Srpske u više navrata naglašavale da bilo kakve odluke Ustavnog suda BiH ne mogu uticati na činjenicu da je oblast zdravstvene zaštite u nadležnosti Republike Srpske, kojoj pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti, osim onih koje su Ustavom BiH izričito poverene njenim institucijama, a član III Ustava BiH ne obuhvata oblast zdravstvene zaštite.

„S tim u vezi, podsećamo, da je i u vreme donošenja Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske bila jasna namera institucija Republike Srpske adekvatna zaštita zdravlja stanovništva u teškoj i izazovnoj situaciji neopravdanog izazivanja straha, neizvesnosti i izostanka bilo kakve podrške za dobrobit stanovništva, a uvažavajući činjenicu da je tržište lekovima kompleksno područje, koje zahteva odgovorne i temeljne odluke“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Napominju da Vlada Republike Srpske čini sve da obezbedi sve što je potrebno za funkcionisanje zdravstvenog sistema Republike Srpske, što će činiti i ubuduće.

„Podsećamo da ni u vanrednim okolnostima pandemije virusa korona nijedan pacijent u Republici Srpskoj nije ostao nezbrinut, zdravstveni radnici su u svakom trenutku imali dovoljne količine zaštitne opreme, lekova itd., a prve vakcine smo nabavili onog trenutka kada smo prestali da se oslanjamo na aranžmane u okviru BiH”, stoji u saopćenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.