Redakcija unutrašnje politike ruskog Komersanta podnela zahtev za otkaz

Cela redakcija unutrašnje politike uglednog ruskog dnevnog lista Komersant dala je danas zahtev za otkaz u znak solidarnosti zbog otkaza koji su dobili njihovi novinari Maksim Ivanov i Ivan Safronov.

Vlasnik lista, milijarder Ališer Usmanov bio je nezadovoljan člankom objavljenim prošlog meseca, a za koji su novinari dobili nagradu redakcije. 

Reč je o članku u kojem su izneli predvidjanje o skoroj ostavci predsednice gornjeg doma ruskog parlamenta Valentine Matvijenko.

Ivanov, koji je zamenik urednika unutrašnje politike i Safronov, koji je specijalni izveštač su u članku naveli da će Matvijenko uskoro dati ostavku i da će je zameniti Sergej Nariškin, šef spoljne obaveštajne službe SVR.

I Matvijenko i Usmanov, preko svog predstavnika su negirali te navode.

„Odlazim sa svog mesta, gde sam bio specijalni izveštač, ne po mojoj volji, a u skladu sa odlukom akcionara“, napisao je Safronov na svojoj stranici na FB.

Zamenik glavnog urednika za unutrašnju politiku Komersanta Gleb Čerkasov napisao je na svojoj stranici FB da su on i cela redakcija unutrašnje politike podneli zahtev za „prekidanje radnog odnosa“ i da saradnici „planiraju da u najskorije vreme završe radne obaveze“.

Specijalni izveštač Aleksandar Černih naveo je svojoj stranici da je članak u potpunosti odgovarao standardima Komersanta, ali da je kasnije akcionar izrazio nezadovoljstvo člankom i „zatražio otkivanje izvora“.

„U skladu sa Zakonom o medijima, i ugovorom o radu sa Komersantom, readakcija je obavezna da čuva izvor informacija i nema pravo da imenuje lice koje je dalo informaciju. Novinari Komersanta su odbili da pogaze poverenje sagovornika. Nakog toga je akcionar odlučio da da otkaz autorima“ napisao je Černih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.