U trendu

Rekordan upad kineskih aviona u tajvansku zonu vazdušne odbrane

Tajvanske vlasti saopštile su danas da je 38 kineskih vojnih aviona ušao u vazdušnu odbrambenu zonu ostrva, što je najveći upad Pekinga do sada.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da su avioni, uključujući bombardere sa nuklearnim kapacitetima ušli u takozvanu Identifikacionu zonu vazdušne odbrane (Adiz) u dva talasa juče ujutro i noćas, prenosi Frans pres.

Ova demonstracija sile usledila je nekoliko dana pošto je Peking optužio Veliku Britaniju da je poslala ratni brod u Tajvanski prolaz sa „zlim namerama“.

Prisustvo 22 lovaca, dva bombardera i jednog aviona protiv podmornica u Identifikacionoj zoni vazdušne odbrane juče ujutro navelo je tajvanske snage da podignu svoje avione i da narede kineskim letelicama da napuste taj prostor. Noćas je druga grupa od 13 aviona ušla u zonu, što je ukupno 38 aviona, navelo je tajvansko ministarstvo odbrane.

Identifikaciona zona vazdušne odbrane je oblast izvan teritorije i vazdušnog prostora zemlje ali gde se strane letelice i dalje identifikuju, prate i kontrolišu u interesu nacionalne bezbednosti. Ta zona je samoproglašena i tehnički ostaje medjunarodni vazdušni prostor, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Kina često upada u tu tajvansku zonu gde Peking želi da pokaže silu. Više od 500 upada je zabeleženo ove godine u odnosu na 380 prošle godine.

Kina smatra ostrvo na kome danas vlada demokratski režim kao odbeglu provinciju koja treba da se vrati u okvir Kine.

Peking jača pritiske na Tajvan od 2016. godine i izbora predsednice Tsai Ing-ven, koja odbacuje viziju Pekinga prema kojoj je ostrvo deo jedinstvene Kine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar