U trendu

Renci podneo ostavku na mesto lidera stranke

Predsednik italijanske Demokratske partije Mateo Renci izjavio je danas da podnosi ostavku na mesto šefa stranke zbog loših rezultata na parlamentarnim izborima u Italiji.

Renci, koji je i bivši premijer, rekao je da njegova partija neće praviti koaliciju sa antiimigrantskom Ligom za sever i populističkim pokretom Pokret pet zvezdica.

On je optužio te dve partije da podrivaju evropske vrednosti i da su koristili govor mržnje kada su govorili o poslanicima iz njegove stranke. Prema njegovim rečima, Mateo Salvini iz Lige za sever i Luidji di Majo iz Pokreta pet zvezdica nazivali su njegove poslanike korumpiranim mafijašima koji „imaju krv na rukama“.

„To smo mi. Vladajte bez nas“, rekao je Renci i dodao da je mesto Demokratske partije posle ovih izbora u opoziciji.

Predsednik Demokratske partije je priznao da je njegova stranka pretrpela „totalni poraz“ na jučerašnjim izborima i dodao je da će podneti ostavku čim nova vlada podnese ostavku.

Predizborna koalicija koju su formirale, izmedju ostalih, desnica Napred Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija i ekstremno desničarska Liga Matea Salvinija osvojila je oko 37 odsto glasova i daleko je ispred Demokratske stranke levog centra bivšeg premijera Matea Rencija koja ima 19 odsto glasova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.