U trendu

„Reno“ obustavio proizvodnju zbog ogromnog sajber napada

Francuski proizvođač automobila „Reno“ saopštio je danas da je zbog ogromnog globalnog sajbernapada prinuđen da obustavi proizvodnju u pogonima u Francuskoj i Sloveniji, prenosi AFP.

Portparolka ove kompanije nije navela koliko je pogona privremeno zatvoreno, već je samo kazala da je to bila „jedna od mera preduzetih kako bi se sprečilo širenje virusa“.

Ona je ranije danas prvobitno objavila da je „Reno“ jedna od firmi pogođenih velikim talasom sajber napada koji se događa širom sveta i da se „posao nastavlja“.

Svetske agencije su objavile da je juče u najmanje 74.000 hakerskih napada softverom koji blokira kompjuter i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup (rensomver) obuhvaćeno oko 100 država sveta i da je korišćen virus kojeg stručnjaci nazivaju „WCry“ i „WannaCry“.

Hakeri su tražili između 300 i 600 dolara u svakom pojedinačnom napadu, a stručnjaci za sajber bezbednost su naveli da su pojedine žrtve napada plaćale otkup u digitalnoj valuti bitkoinu.

Iza masovnih hakerskih napada uz traženje otkupa, koji su u petak izvedeni na bolnice i kompanije širom Evrope, nazire se navodni procureli sajber virus američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), tvrdi portal „Politiko“ u svom američkom izdanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar