U trendu

Republika, izraz nacionalnog jedinstva

RIM – Povodom 160 godina od ujedinjenja Italije, predsednik Republike Serđo Matarela poručio je da su Italijani, teško pogođeni pandemijom kovid-19, još jednom pokazali i potvrdili svoj demokratski duh, jedinstvo i društvenu koheziju, javlja agencija Ansa.

“Uprkos merama koje nam nalažu fizičku distancu, zbilžili smo se, pokazali sposobnost i svest da pripadamo jednome društvu koje je pokazalo moć da se uzdigne i obnovi. Republika je, po izboru Italijana, najveći izraz nacionalnog jedinstva”, rekao je Matarela i ističe pripadnost Italije “evropskom projektu”.

“Generacije koje su nam prethodile, zajedno prevladavajući najteže trenutke, dale su nam slobodnu, prosperitetnu i ujedinjenu zemlju”, rekao je italijanski predsednik.

On je u svoje i u ime svih italijanskih građana, izrazio zahvalnost i poštovanje onima koji su doprineli ujedinjenju i izgradnji Italije.

Dan ujedinjenja Italije obeleževa se na današnji dan, u znak sećanja na 17. mart 1861. kada se u Torinu sastao prvi italijanski parlament, koji je Vitoria Emanuela II proglasio kraljem Italije.

U tom trenutku, ujedninjenoj Italiji jos uvek nisu pripadali severni region Veneto i takozvane papine teritorije.

Godine 1871. Rim je proglašen glavnim gradom Italije.

Rimskom papi se nije dopala ta odluka, pa je eksomunicirao one koji su zauzeli Rim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.