U trendu

Republikanac Buš kritikuje Republikansku stranku

VAŠINGTON – Bivši republikanski predsednik SAD Džordž V. Buš kritikovao je danas Republikansku stranku da je postala izolacionistička i protekcionistička, kao i da je u određenoj meri u njoj prisutan nativizam – shvatanje da domaće stanovništvo ima prirodnu prednost.

„Opisao bih je kao izolacionističku, protekcionističu i u određenoj meri, nativističku“, rekao je Buš u intervjuu za emisiju „Tudej“ na En-Bi-Siju i istakao da je posebno zabrinut zbog antiimigracione retorike.

Buš nije pominjao bivšeg republikanskog predsednika Donalda Trampa, koji je tokom svog mandata agresivno obuzdavao legalnu i ilegalnu imigraciju i započeo izgradnju velikog zida na jugozapadnoj granici sa Meksikom kako bi sprečio ulazak migranata, primećuje AP.

„Imamo predivnu zemlju, a opet nije lepa kad osuđujemo, nazivamo ljude nekim imenima i plašimo ljude zbog imigracije“, rekao je Buš.

Buš, koji se nedavno u više navrata pojavljivao u medijima kako bi promovisao svoju knjigu slika imigranata, pozvao je američki Kongres da ublaži „oštru retoriku“ o imigracijama i založio se prošle nedelje za dvostranački pristup zakonu o imigraciji, dodaje Si-En-En.

Tvrdokorno desno krilo republikanskih kongresmena prošle nedelje pregovaralo je o formiranju kluba „Amerika na prvom mestu“ u Predstavničkom domu Kongresa, a koji je u jednom dokumentu opisan kao zagovaranje „anglosaksoskih političkih tradicija“, uz upozorenje da masovne imigracije dovode u rizik „jedinstveni identitet“ Sjedinjenih Američkih Država.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.