U trendu

Republikanac hrvatskog porekla u trci za Belu kuću

Guverner Ohaja Džon Kejsik, poreklom Hrvat, je 16. republikanski kandidat u izbornoj trci za predsednika SAD 2016. u kojoj učestvuje pet aktuelnih i bivših senatora, po četiri aktuelna i bivša guvernera, kao i dva predstavnika korporativnog sveta i penzionisani neurohirurg.

Reč je o najvećem broju republikanskih kandidata poslednjih decenija, bez jasnog favorita, ocenjuje Glas Amerike, navodeći da trenutno najveću podršku, sudeći po anketama, imaju milijarder Donald Tramp, bivši guverner Floride Džeb Buš i guverner Viskonsina Skot Voker.

Svoju kandidaturu Kejsik je objavio na Ohajo stejt univerzitetu gde je pre više od četiri decenije kao brucoš političkih nauka, napisao pismo koje mu je omogućilo 20-minutni prijem kod tadašnjeg predsednika Ričarda Niksona.

„Tražim vaše molitve, podršku, napore zato što sam odlučio da budem predsednički kandidat“, rekao je Kejsik u 43-minutnom govoru koji je obilovao porodičnim anegdotama, istorijskim referencama i pozivima na nacionalnu obnovu.

Kejsik, veteran u Kongresu kao i dugododišnji guverner, poručio je svojim pristalicama da je on jedini republikanski kandidat sa iskustvom u tri široke oblasti političkog upravljanja – federalni budžet, nacionalna bezbednost i državna uprava.

U predsedničkoj trci učestvovao je već 2000, a poznat je po prkošenju svojoj partiji jer je, za razliku od ostalih kandidata republikanaca, podržao širenje programa zdravstvene zaštite „Obamaker“.

Takođe je najavio da se neće fokusirati na kritiku glavne rivalke iz Demokratske partije Hilari Klinton ili predsednika Baraka Obame.

Rođen je u Pensilvaniji u porodici mađarsko-češko-hrvatskih imigranata, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar