U trendu

Republikanci kritikovali Trampa

Milijarder i kandidat za republikansku nominaciju za predsedničke izbore Donald Tramp naišao je na oštru kritiku iz republikanskih redova pošto je omalovažavao ulogu senatora Džona Mekejna u ratu u Vijetnamu.

Od ulaska u predsedničku trku Tramp je uskomešao javnost komentarom da su meksički imigranti silovatelji, ubice i dileri droge, ali je kap izgleda prelila čašu kada je rekao da se Mekejn smatra herojem samo zato što je bio zarobljen i da on „ne voli one koji su zarobljeni“.

Trampova otvorenost u izjavama predstavlja problem za republikance pošto njegovi stavovi mogu odgovarati duboko konzervativnim glasačima u stranačkim izborima, ali će s druge strane otuđiti imigrantske i umerene glasače u sučeljavanju s demokratskim rivalom.

Pre par dana Tramp je na jednoj konferenciji kritikovao Mekejna, na šta je dobio odgovor „on (Mekejn) je ratni heroj“. „On je ratni heroj zato što je bio zarobljen. Ja volim ljude koji nisu bili zarobljeni, OK?“, odgovorio je Tramp.

Mekejn, koji je proveo pet godina u severnovijetnamskom zatvoru gde je i mučen, rekao je da Tramp ne treba da mu se izvinjava, ali da bi ratnim veteranima i njihovim porodicama trebalo da kaže da mu je žao.

„Mada gospodin Tramp kaže da više voli da bude s ljudima koji nisu zarobljeni, velika čast u mom životu je bila da budem u društvu heroja. Ja nisam heroj“, rekao je Mekejn.

Tramp nije izrazio kajanje i rekao je da će ostati u trci iako njegovi rivali kažu da nije pokazao da zaslužuje da bude predsednik.

Više republikanskih kandidata, među kojima Džeb Buš, Marko Rubio, Rik Peri i Skot Voker su kritikovali Trampa.

Republikanski nacionalni komitet, neka vrsta izvršnog odbora, takođe je osudio Trampove reči. „U našoj partiji ili našoj zemlji nema mesta za komentare koji omalovažavaju one koji su časno služili“, saopštio je taj komitet.

Kritikama se pridružile i demokrate koje su navele da je je republikansko vođstvo mlako reagovalo na Trampove komentara o Meksikancima.

Vodeća kandidatkinja za nominaciju Demokratske partije Hilari Klinton rekla je da je Mekejn pravi ratni heroj i da je sramota „što je toliko vrmena trebalo drugim republikanskim kandidatima da se usprotive“ Trampu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar