U trendu

Rešena misterija krvavih strela drevnih Maja

Strele prekrivene ljudskom krvlju ukazuju na to da su Maje sprovodile neobičan obred kako bi nahranile svoje bogove…
Obred koji se izvodio tokom 500 godina naše ere u Gvatemali, u hramu Zacpetenu, podrazumevao je da neko poseče ušnu školjku, jezik ili genitalije i da prospe svoju krv. Strele kojima se to činilo su napravljene od vulkanskog stakla, a Maje su verovale da kroz krv izlazi „životna snaga“ kojom se hrane bogovi, ističe Prudens Rajs, profesor Univerziteta u Južnom Ilinoisu za „Nacionalnu geografiju“.

Profesor Rajs dodaje da je onaj ko je davao svoju krv to činio dobrovoljno i da bi „žrtve“ verovatno preživljavale ovaj obred.

Znamo da je puštanje krvi bilo jedan od obreda tokom rođenja ili ceremonije ulaska dečaka u svet muškaraca. Profesor Nejtan Majsner, istraživač Univerziteta u Južnom Ilinoisu, kaže da se ovaj običaj se prenosio s generacije na generaciju kako bi Maje svoju „životnu snagu“ povezivale sa precima.

Tokom ove studije, profesor Rajs je sa svojim kolegama pregledao 108 strela iz regije Peten u Gvatemali. Sve strele su pronađene tokom poslednjih 20 godina i pretpostavlja se da datiraju iz perioda između 1400. i 1700. godine.

Raznim tehnikama uspeli su da detektuju ostatke drevne krvi na 25 strela i da identifikuju vrste koje su imale takvu krv. Dve od ispitanih strela su sadržale samo ljudsku krv, dok su ostale ukazivale na mešavinu krvi različitih životinja.

Tokom laboratorijskih analiza, proteini koji su pronađeni na vrhovima strela testirani su na serume koji sadrže antitela različitih životinja. Ukoliko bi krv reagovala na serum, to bi značilo da ona potiče od te životinje.

Međutim, ova tehnika nije sigurna jer krv vremenom izgubi određene proteine i ne može se sa sigurnošću utvrditi o kojoj životinji je reč.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.