U trendu

Revakcinisani zavisnici od marihuane podlozniji kovidu

NJUJORK – Osobe koje često koriste marihuanu, a koji su revakcinisani, podložniji su dobijanju virusa kovid-19, pokazala je najnova studija, preneo je „Njujork post“.

Studija, objavljena u žurnalu „Svetska psihologija“, pokazala je da osobe sa poremećajem u korišćenju raznih supstanci (SUD) – odnosno, oni koji su zavisni od marihuane, alkohola, kokaina, opoida i cigara – imaju veće šanse da obole od korone iako su primili dve doze.

Učesnici studije koji ne potpadaju u kategoriju SUD imali su 3,6 odsto od infekcije kovidom nakon revakcinacije, u poređenju sa sedam odsto, koliko imaju osobe sa SUD-om.

Sa 7,8 odsto, osobe koje često koriste marihuanu, u najvećem su riziku od infekcija, navodi se u studiji.

Kako se navodi, povezanost nije direktno vezana za marihuanu, ali bi mogla da

„Pacijenti koji prekomerno koriste marihuanu, a mlađi su i imali su manje komorbiditeta nego ostali podtipovi SUD-a, imali su veći rizik od dobijanja kovida.

Dodatne varijable, kao što su faktori ponašanja ili negativni efekti kanabisa na

Zastupnici marihuane kažu da studija nije pokazala da bi marihuana mogla da predstavlja povećani rizik od kovida, dodajući da većina konzumenata kanabisa nisu zavisni od ove droge.

„Ova studija je ograničena na ljude sa SUD-om, kojih ima veoma malo“, rekao je Morgan Foks, direktor za odnose sa medijima u Nacionalnoj industriji kanabisa za

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.