U trendu

Revolucija u Ukrajini: Rulja izvukla Sakašvilija iz vozila i blokirala centar grada, policajci ih rasteruju vodenim topovima (foto, video)

Oko 200 pristalica Mihaila Sakašvilija, lidera ukrajinskog opoziconog Pokreta novih snaga, kojeg je danas uhapsila ukrajinska policija, blokiraju puteve i grade barikade kako bi sprečili da ga policija odvede na saslušanje.

Ukrajinske snage bezbednosti upotrebile su suzavac kako bi rasterale ukupljene oko vozila u kom se Sakašvili nalazi, javlja Raša Tudej.

Prema pisanjima lokalnih medija, u sukobima je povređeno nekoliko ljudi, a RIA novosti prenose navode ministra unutrašnjih poslova Ukrajine koji je rekao da je jedna žena privedena, jer je polomila prednje staklo policijskog automobila.

Kako se navodi, policija sklanja ljude sa policijskog vozila kako bi omogućila da Sakašvili bude odveden na saslušanje.

Kako je Rojters prethodno preneo, ukrajinski generalni tužilac Jurij Lucenko je danas izjavio da Ukrajina ne razmatra izručenje Sakašvilija Gruziji, zato što je njegovo današnje pritvaranje povezano sa navodnim zločinima protiv Ukrajine.

„Šta je sledeće? Trenutno nije stvar u deportaciji ili izručenju (Gruziji), stvar je u ispitivanju osumnjičenog o veoma ozbiljnom zločinu“, rekao je Lucenko na konferenciji za novinare.

Tas s je prethodno preneo saopštenje Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) da je Sakašvili, koji je danas priveden u Kijevu, optužen za saučesništvo u kriminalnoj grupi i da će ga uskoro ispitati istražitelji.

Pre toga je Sakašvilijev advokat Pavel Bogomazov rekao da je njegov klijent optužen za pokušaj rušenja ukrajinskih vlasti. „Sakašvili je optužen za pokušaj rušenja ustavnog sistema“, rekao je Bogomazov.

https://www.youtube.com/watch?v=yA30K3z5PSw

Sakašvili, bivši guverner ukrajinskog regiona Odese, uhapšen je u Kijevu na krovu njegove kuće, odakle je prethodno pretio da će da skoči.

Agencija Tas s je prenela detalje drame koja se odvijala na krovu Sakašvilijeve kuće, gde je pretio da će se ubiti pre nego što je uhapšen.

Kako je ruska agencija navela, Sakašvili je sa krova vikao da je predsednik Ukrajine Petro Porošenko lopov i izdajnik i pozvao narod da izađu na ulice.

„Porošenko je lopov, Porošenko je izdajnik ukrajinskog naroda. Šta god da mi se dogodi, narode, pozivam vas da izađete na ulice i nastavite sa borbom. Molim Ukrajince da spreče moju otmicu. Sprečite bezakonje i krađu Porošenka i njegove bande“, uzvikivao je Sakašvili sa krova.

Sakašvili je sa lisicama na rukama odveden iz njegove kuće, a specijalne bezbednosne snage Ukrajine su izvele pretres kuće.

Njegove pristalice su pokušale da spreče policiju da ga odvede u pritvor, a mediji su izvestili da se na mestu događaja nalazilo oko 30 pristalica Sakašvilija i oko 100 policajaca.

Britanski Independent je preneo da je sve počelo da se odigrava oko sedam sati po lokalnom vremenu kada su se predstavnici tužilaštva pojavili u njegovoj kući u ukrajinskoj prestonici.

Oni su, prema tvrdnji Sakašvilijevog bliskog saradnika Davida Sakravedlidzea, pokušali na silu da uđu u kuću i izvrše pretres.

Sa Sakašvilijem, koji protekle tri godine živi u Ukrajini, razgovarali su pregovarači dok je pretio da će da skoči sa krova kuće.

Ukrajinski poslanik Vikotor Čumak je medijima saopštio da je Sakašvili uhapšen.

Sakašvili, bivši guverner ukrajinskog regiona Odese, a sadašnji lider ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga uhapšen je dva dana nakon što je organizovao miting u centru Kijeva sa kojeg je pozvao Ukrajince da „uklone diktaturu oligarha“ i umesto toga uspostave „diktaturu srednje klase“.

„Predlažem da ne čekamo još 25 godina i da uklonimo diktaturu oligarha kako bismo uspostavili diktatiru srednje klase“, rekao je tom prilikom Sakašvili.

On je organizovao „Maršu za opoziv (impičment)“ predsednika Ukrajine Petra Porošenka, na kojem se, prema proceni lokalne policije, okupilo oko 2.500 ljudi.

Sakašvili je rekao da je spreman da, ako treba, povede novu ukrajinsku vladu.

„Ukrajini su hitno potrebne nove vlasti, nova vlada. Moramo zajedno da oformimo tu vladu. Spreman sam da to uradim zajedno sa vama, da povedem taj proces sa vama i, ako treba, da dođem na čelo te vlade“, rekao je tada Sakašvili.

Od 17. oktobra, demonstranti kampuju ispred ukrajinskog parlamenta, vrhovne Rade, tražeći usvajanje zakona o oduzimanju imuniteta poslanicima, uspostavljanju suda protiv korupcije, izmene i dopune izbornog zakona i usvajanje zakona o opozivu predsednika.

Porošenko je 20. oktobra izjavio da je istinski cilj organizatora protesta da destabilizuju situaciju u Ukrajini. Uz to, ukrajinski javni tužilac Jurij Lucenko je ranije ukazivao na to da Sakašvili i njegove pristalice pripremaju državni udar i da primaju finansijska sredstva iz inostranstva.

Ruska agencija podsetila je da je Sakašvili ranije u više navrata tvrdio da mu nije cilj da više obavlja bilo kakvu funkciju u Ukrajini.

Sakašvili je ranije najavljivao za 10. decembar održavanje još jednog mitinga u centru Kijeva.

Independent navodi da su Sakašvili i Porošenko nekada bili saveznici i da ga je u maju 2015. godine ukrajinski predsednik postavio za guvernera Odese.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)