U trendu

Reznikov: Ukrajina ne planira novu Srebrenicu

KIJEV – Ukrajina ne planira da silom reintegriše istočne regione, niti da preduzme akcije slične događajima u Srebrenici u bivšoj Jugoslaviji 1995, saopštioje danas ukrajinski premijer Aleksej Reznikov.

On je, povodom upozorenja iz Rusije da bi u Ukrajini „mogla da se dogodi nova Srebrenica“, istakao da Kijev to nikada neće dozvoliti, dodajući da je politički i diplomatski proces jedini put za rešenje krize u Donbasu, prenosi TAS S.

„Ukrajini ne treba da oslobađa te teritorije silom i zato sve vreme govorimo o diplomatskim rešenjima. Za to imamo Normandijsku četvorku i Minsku grupu“, rekao je Reznikov

Zamenik šefa predsedničke administracije Ruske Federacije Dimitrij Kozak upozorio je u četvrtak da će Rusija stati u zaštitu Donbasa, ako tamo bude organizovana „nova Srebrenica“, a Ambasada Ukrajine u Srbiji ocenila je tu izjavu kao spremnost Moskve da počne, kako je navela, „novu fazu agresije protiv Ukrajine“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče je izjavio da će čitav svet, uključujući Rusiju, preduzeti mere da se spreči da se u Ukrajini ponove događaji iz Srebrenice 1995. godine, „u slučaju da se u Ukrajini obnovi vojna akcija u punom obimu“.
„U slučaju da započnu vojne akcije u Ukrajini i u slučaju potencijalnog ponavljanja ljudske katastrofe slične Srebrenici, o čemu je, inače, predsednik Putin već govorio, ni jedna zemlja na svetu neće ostati ravnodušna. I sve zemlje, ukljucujući Rusiju, preduzimaće mere kako se takve tragedije ne bi ponovile“, izjavio je Peskov.

Tenzije u Donbasu, nakon što je 22. jula prošle godine postignut sporazum o dodatnim merama za prekid vatre, ponovo su eskalirale krajem februara i početkom marta.

Razmena vatre duž linije razdvajanja je nastavljena, a žrtava je bilo na obe strane, među kojima i civilnih.

Kijev je za to optužio prorusku samoproglašenu Republiku Donbas, dok su proruski separatisti poručili da je za porast napetistio dgovoran Kijev jer nije ispunio odredbe prošlogodišnjeg sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar