U trendu

Rezolucija Predstavničkog doma o kršenju prava u Hongkongu

VAŠINGTON – Zakonodavci u Predstavničkom domu američkog Kongresa predstavili su danas rezoluciju koju podržavaju i demokrate i republikanci u kojoj se osuđuju aktivnosti vlade u Pekingu i lokalnih vlasti Hongkonga kojima se krše prava i slobode građana Honkonga.

Rezolucija je još jedan apel u mnoštvu zahteva koji su iz Kongresa upućeni administraciji predsednika Džozefa Bajdena da izvrši pritisak na zvanični Peking da poštuje ljudska prava, prenosi Rojters.

Nešto ranije je u Predstavničkom domu predstavljen nacrt zakona koji podržavaju obe stranke o zabrani uvoza robe iz kineskog regiona Sinđijang ukoliko ona nema sertifikat koji potvrđuje da nije proizvedena prinudnim radom.

Nacrt zakona predviđa i uvođenje dodatnih sankcija protiv kineskih zvaničnika koji su odgovorni za kršenja prava Ujgura, etničke manjine islamske veroispovesti, prenosi Rojters.

Rezolucija koja je danas predstavljena u Predstavničkom domu daje podstrek Bajdenovoj administraciji da uspostavi saradnju sa drugim državama kako bi se kineska vlada proglasila odgovornom za kršenja ljudskih prava i kako bi američke kompanije bile upozorene na rizike koje pred njih postavlja kinesko zakonodavstvo u pogledu nacionalne bezbednosti SAD i njenih građana i dugoročnih poslovnih interesa Amerike, dodaje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar