U trendu

Rim: San Marino izuzetak, ne znači prihvatanje „Sputnjika“

RIM – Vladin komesar za vanredne situacije general Frančesko Filjuolo izjavio je da će Italija do 15, oktobra tolerisati potvrdu o vakcinaciji stanovnika San Marino, iako su vakcinisani ruskom vakcinom „Sputnjik“, piše list „Fato Kotidijano“.

„To ne znači da mi priznajemo ruski lek, to zavisi od Evropske agencije za lekove“, rekao je Filjulo.

Ruska vakcina „Sputnjik“ kao i kineska „Sinofarm“ do sada nisu dobile odobrenje za upotrebu u zemljama Evropske Unije.

Pre nekoliko dana, međutim, Evropska komisija je odlučila da se potvrde o vakcinaciji izdate u nekim malim zemljama, kao štoje San Marino, gde je većina stanovnika imunizovana ruskim lekom, priznaju kao validne i jednake potvrdama izdanim u zemljama Evropske unije.

Tim povodom, list podseća na komentar italijanskog senatora Antonija Barbonija, koji je nakon odluke Evropske komisije rekao da je „sada red da se učini korak dalje i omogući upotreba ruske vakcine“.

Najnovijom odlukom italijanske vlade nameće se obaveza posedovanja potvrde, zelene propusnice, o kompletnoj anti-kovid vakcinaciji.

Propusniuca je obavezna za sve događaje koji se organizuju u zatvorenim prostorima, a izuzetak je prisutvo verskim službama u crkvi.

Za nepoštovanje odluke predviđena je kazna od 400 do 1.000 evra.

Vlada je, takođe, odlučila da se serološki test pravi u apotekama po ceni od 8 evra za mlade od 12 do 18 godina, a 15 evra za sve druge Italijane.

Odustalo se od ideje da test bude besplatan zbog bojazni da bi to moglo poslužiti osobama kao izgovor da se ne vakcinišu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar