U trendu

Rišar: Balkanske zemlje zaslužuju pažnju ulagača

Balkanske zemlje zaslužuju svu pažnju zbog toga što pokrenuta modernizacija privreda i veliki regionalni infrastrukturni projekti „stvaraju nove mogućnosti za poslove“ ocenio je Alen Rišar, specijalni izaslanik Ministarstva inostranih poslova i medjunarodnog razvoja Francuske za ekonomsku diplomatiju na Balkanu.

Rišar je to istakao u poruci francuskim privrednicima uoči poslovnog foruma koji prati samit Evropska unija-Zapadni Balkan u Parizu, za koji francuski organizatori navode da će biti posvećen mogućnostima investiranja i poslovnom okruženju i uslovima u zapadnobalkanskim zemljama.

„Na temelju svoje evropske perspektive koja im je priznata, balkanske zemlje su odlučno krenule u modernizaciju svojih ekonomija i snaženje rukovodjenja kako bi poboljšale klimu poslovanja“, rekao je specijalni francuski izaslanik za Balkan.

„Prilikom boravaka u tom regionu ustanovio sam“, dodao je Rišar, „da dinamika velikih pokrenutih projekata infrastrukture koja u transportu i energetici povezuje region, uz podršku Evropske komisije i medjunarodnih finansijskih institucija, ojačava podsticaj privrednom rastu i stvara nove mogućnosti za poslove“.

„Na raskrsnici puteva koji povezuju Evropu i njenih azijskih i sredozemnih suseda, region Balkana zaslužuje svu našu pažnju“, zaključio je Rišar.

Poslovni forum održava se parlalelno s današnjim samitom Zapadnog Balkana i EU na kojem u Parizu učestvuju lideri Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, kao i Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Italije i Francuske, kao domaćina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.