U trendu

Rjabkov: Nova ambasadorka SAD u Rusiji dolazi u Moskvu narednih dana

MOSKVA – Nova ambasadorka SAD u Rusiji, Lin Trejsi, doputovaće u Moskvu narednih dana, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
Rjabkov je rekao da trenutna situacija nije pogodna za određivanje novog datuma za sednicu rusko-američke konsultativne komisije o Sporazumu o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja Novi START.
„Trenutna situacija je obeshrabrujuća za određivanje novog datuma, posebno imajući u vidu trend eskalacije u akcijama i retorici SAD“, naglasio je Rjabkov, preneo je TAS S.

Prethodni ambasador SAD u Rusiji Džon Saliven, napustio je Moskvu nakon što mu je 4. septembra prošle godine završen mandat, a imenovan je za ambasadora u Rusiji u decembru 2019. godine.

Poslednji sastanak konsultativne komisije o Novom START-u održan je u oktobru 2021. godine.

Rusija je početkom avgusta prošle godine saopštila da otkazuje američke inspekcije, predviđene na njenim vojnim lokacijama u okviru ugovora Novi START, navodeći da je to odgovor na američko sprečavanje sličnih ruskih inspekcija u SAD.

Ugovor Novi START potpisan je 2010. godine i ograničava arsenale dve zemlje na maksimum od po 1.500 nuklearnih bojevih glava, što je smanjenje od gotovo 30 odsto u odnosu na prethodni limit, određen 2002. godine.

Ugovorom se ograničava i broj raketa i teških bombardera na 800.

Ruski predsednik Vladimir Putin produžio je u januaru 2021. ugovor na pet godina, do 2026.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar