U trendu

Rjabkov: Odnosi SAD i Rusije došli do ivice prekida

MOSKVA – Rusko-američki odnosi su na ivici prekida, a njihova budućnost zavisi od toga koji će put da odabere Vašington, rekao je danas novinarima zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

„Američkom ambasadoru je juče uručena protestna nota, u kojoj se napominje da su aktuelna dešavanja dovela rusko-američke odnose do ivice prekida. Nema ništa više od onoga što je tamo navedeno. Ponovo naglašavam da se postavlja pitanje puta koji će SAD da izaberu“, istakao je ruski zamenik ministra, prenosi TAS S.

On je poručio da Vašington treba da napusti politiku eskalacije odnosa sa Rusijom i prestane da „upumpava oružje u Ukrajinu“.

„Postavljanje pitanja o tome šta treba da se uradi da bi se ovi odnosi održali je definitivno ispravno. SAD samo treba da zaustave svoju eskalaciju, kako verbalnu tako i na način što oružjem pumpaju kijevski režim. Prestanite sa pretnjama Rusiji“, rekao je Rjabkov.

Ruski diplomata je naveo i da akcije Vašingtona, koje pogoršavaju odnosa sa Moskvom, neće sprečiti Rusiju da se prilagodi sankcijama uvedenim toj zemlji.

„Ovo nema uticaja na našu opredeljenost da se prilagodimo okolnostima u vezi sa sankcijama SAD, koje su njihovi evropski sateliti uveli na predlog Vašingtona“, rekao je on.

Rjabkov je naglasio i da je malo verovatno da će SAD pozitivno uticati na Kijev, iako bi to po njemu „stvorilo izglede za poboljšanje rusko-američkih odnosa“.

„Ako Amerikanci uspeju da nekako pozitivno utiču na Kijev, u šta ne sumnjam da bi mogli, ali sam siguran i da se to, nažalost, neće desiti ,onda mislim da bi se stvorili izvesni izgledi za normalizaciju rusko-američkih odnosa“, izjavio je ruski zvaničnik.

On je saopštio i da akcije Vašingtona nemaju uticaja na „rešenost Moskve da postigne svoje ciljeve u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini“, navodi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar