U trendu

Rodic: Srbija je zemlja koja ima buducnost jer cuva mir

BEČ – Srbija svima može da poruči da novih „Oluja“ neće biti i da je spremna i odlučna da brani dom svakog njenog državljanina, istakao je ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić.

On je podsetio da danas obeležavamo 27.godina od vojno- policijske akcije koja se dogodila u avgustu 1995.godine i koju je preduzela država Hrvatska.

Ta akcija, naglašava, imala je za cilj proterivanje Srba sa svojih vekovnih ognjišta, gde su živeli još od vremena i pre Marije Terezije braneći na tom prostoru Evropu.

„Sprovedeno je nezabeleženo etničko čišćenje na evropskom tlu, koje do avgusta 1995.godine istorija nije zabeležila. Proterano je 250.000 Srba bez mogućnosti da se vrate“, ukazao je Rodić.

On je ukazao da je Savet bezebdnosti UN doneo rezoluciju 1009 kojom se traži zaštita civila i mogućnost povratka Srba na svoja vekovna ognjišta.

„Ta rezolucija izgleda kao i mnoge druge, ostala je samo politički akt, bez realizacije“, konstatovao je on.

Danas, kaže, Srbi se sećaju svog stradalništva, ali je Srbija danas posle 27 godina, potpuno drugačija zemlja.

„U Srbiji se neguje njena istorija, sećanje na prošlost, čuva i neguje srpski jezik, ćirilično pismo čuva se ne samo od zaborava, nego se njime mladi ponose. Naša vera pravoslavnih hrišćana ostvaruje se na najlepši način. Srbija je zemlja koja ima svoju budućnost jer čuvamo mir. To je snažna Srbija, koja svima može da poruči da novih „Oluja“ neće biti i da je Srbija spremna i odlučna da brani dom svakog njenog državljanina“, ukazao je on.

„Iz godine u godinu bićemo sve jači, a time i snažniji da branimo mir“, naglasio je Rodić podsećajući da zajedno sa RS od 2014.obeležavamo godišnjicu operacije „Oluja“ uz sećanje na srpske žrtve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar