U trendu

Rogov: Ukrajina isključila elektranu Zaporožje iz mreže

KIJEV -Vlasti u Kijevu su jednostrano prekinule napajanje teritorije Ukrajine električnom energijom iz Zaporoške nuklearne elektrane, rekao je danas predstavnik proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

„Zaustavljeno je napajanje električnom energijom iz Zaporoške nuklearke na teritoriji koja je pod kontrolom režima Zelenskog. Ukrajina je jednostrano obustavila napajanje. Namerno ne primaju električnu energiju, iako postoje tehničke mogućnosti za distribuciju struje na tu teritoriju“, rekao je Rogov za Sputnjik.

On je dodao da teritorije Zaporoške i Hersonske oblasti pod ruskom kontrolom struju dobijaju normalno.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi zatražio je juče hitno obustavljanje granatiranja područja nuklearne elektrane Zaporožje i uspostavljanje zaštitne zone bezbednosti.

Grosi je naveo da je u granatiranju uništena elektroenergetska infrastruktura u ukrajinskom gradu Energodaru, u kojem živi osoblje nuklearne elektrane Zaporožje.

Nuklearka Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra u blizini Energodara i od marta je pod kontrolom ruskih snaga.

Ukrajinska strana optužuje rusku vojsku da granatira to podrucje, dok iz Moskve navode da je zona nuklearke na udaru ukrajinskih snaga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar