U trendu

Rohani nakon reizbora: Iran je velika nacija

Predsednik Irana Hasan Rohani je u prvoj poruci nakon reizbora na funkciju naveo da će ispuniti predizborna obećanja o stvaranju slobodnijeg društva i poboljšanju ekonomije, prenosi Rojters.

„Iran je velika nacija. Vi ste pravi pobednici izbora… Ostaću pri onome što sam vam obećao“, stoji u postu koji je Rohani objavio na Tviteru.

Iranski predsednik Hasan Rohani i zvanično je pobedio na predsedničkim izborima, sa oko 57 odsto dobijenih glasova, izjavio je danas iranski ministar unutrašnjih poslova Abdolreza Rahmani Fazli, na osnovu 99,7 odsto prebrojanih glasova.

„Od ukupno oko 41,2 miliona glasova, Rohani je osvojio 23,5… i pobedio na izborima“, rekao je Rahmani Fazli uživo na državnoj televiziji, prenosi Rojters.

Rohanijev glavni protivkandidat, predstavnik konzervativne struje Ebrahim Raisi, dobio je 15,8 miliona glasova, naveo je ministar, napomenuvši da su rezultati konačni, navodi AFP.

Iranci su juče glasali za predsednika, a drugi krug neće ni biti održan jer je Rohani osvojio većinu glasova već u prvom krugu.

Kako je navedeno, glasanje je bilo produženo do ponoći po lokalnom vremenu, a glasači su u dugim kolonama čekali kako bi glasali.

Ranije danas, iranska državna televizija proglasila je dosadašnjeg predsednika Rohanija pobednikom na predsedničkim izborima, što znači da je pred njim još jedan četvorogodišnji mandat u kojem će nastojati da proširi slobode i domašaj zemlje u spoljnom svetu.

Rohani (68) je, inače, na izborima 2013. godine osvojio 51 odsto glasova.

On otelotvoruje nade liberalnijih Iranaca u veću političku slobodu kod kuće i bolje odnose sa spoljnim svetom.

Svoju političku budućnost stavio je na kocku otvarajući Iran ka spoljnom svetu i savladavajući protivljenje radikalnih političara postizanju istorijskog nuklearnog sporazuma u zamenu za oslabađanje od pogubnih sankcija, navodi AP.

Nijedan odlazeći predsednik nije uspeo da osvoji reizbor od 1981, kada je ajatolah Ali Hamnei, sadašnji vrhovni vođa i najmoćniji čovek u Iranu, postao predsednik.

Pobedu su Rohaniju već čestitali predsednik Sirije Bašar al Asad, ruski predsednik Vladimir Putin i Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar